Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να δίνουν θετικό τόνο στις αγορές, με τη Wall Street να κλείνει και σήμερα ανοδικά, μειώνοντας κάτω του 1% την απόσταση των δεικτών από τα ιστορικά υψηλά τους. Πιο επιφυλακτικές ήταν, από την άλλη η ευρωαγορές, οι οποίες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 35.458 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,74% στις 4.519 μονάδες και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 15.129 μονάδες.

Οι κινήσεις στα ταμπλό της Wall Street σαφώς επηρεάζονται από τα εταιρικά αποτελέσματα, με την Johnson & Johnson να κερδίζει 3%, καθώς τα αποτελέσματά της για το γ’ 3μηνο του έτους ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Άνω του 2% είναι και η άνοδος για την Walmart, αφού η Goldman Sachs πρόσθεσε την εταιρία στη λίστα αγορών, λέγοντας ότι η μετοχή θα μπορούσε να ενισχυθεί σχεδόν στο 40%.

Μέχρι σήμερα, το 82% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει κέρδη για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σύμφωνα με τη FactSet. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις αλλά και τις εκτιμήσεις, η συνολική αύξηση των κερδών του τρίτου τριμήνου θα φτάσει στο 30%, σύμφωνα με το FactSet.

Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,6% τον Σεπτέμβριο, στα 1,56 εκατ. χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,61 εκατ. Οι άδειες για νέες κατοικίες υποχώρησαν 7,7% στις 1,59 εκατ. χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για 1,67 εκατ.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Μεικτές ήταν οι διακυμάνσεις σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπάθησαν να αποτιμήσουν την επίδραση των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και να αφομοιώσουν τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων που αυτά φέρνουν παραδοσιακά.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,4%, με τον κλάδο κοινής ωφελείας να κερδίζει 1,4%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,19% στις 7.217 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 0,27% στις 15.515 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,05% στις 6.669 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική ProSiebenSat.1 ενισχύθηκε κατά 5%, μετά την ανακοίνωση της αύξησης των κερδών και την πρόβλεψη αύξησης της παραγωγής κατά 10%. Στον αντίποδα, η ελβετική εταιρεία βιοτεχνολογίας Bachem Holding υποχώρησε περισσότερο από 10% μετά την ανακοίνωση αύξησης κεφαλαίου 584 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων μέσω έκδοσης 750.000 νέων μετοχών.

Στα μάκρο της ημέρας η παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα μειώθηκε κατά 1,3% στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο και κατά 1,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat. Τον Ιούλιο, η παραγωγή στον κλάδο είχε αυξηθεί κατά 0,1% και στις δύο ζώνες.

“Κοίταξε” και τις 900 μονάδες το ΧΑ

Η ΔΕΗ έδωσε το… σύνθημα και ο Μυτιληναίος οδήγησε την άνοδο σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και έκλεισε με κέρδη και πάνω από την αντίσταση των 895 μονάδων, δεν κατάφερε να δώσει το μήνυμα της αποφασιστικής διάσπασης. Μιας διάσπασης που σήμανε το τέλος της συσσώρευσης του δευτέρου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, το ανώτατο όριο της οποίας έχει δοκιμαστεί ήδη τρεις φορές.

Τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 898,96 μονάδες, καθώς δεν έλειψαν τα βαρίδια που να αποτρέπουν την αποφασιστική διάσπαση. Το κλίμα βελτιώθηκε ενδοσυνεδριακά από τη στιγμή που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ η αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε και την μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε εταιρία μέλος του fund από την Αυστραλία Maquarie. Με τη διαδικασία να εκκινεί περί τα τέλη Οκτωβρίου η επιχείρηση αλλάζει σελίδα ενώ το δημόσιο αναμένεται να μειώσει τη συμμετοχή του στο 34%.

Αυτό που έχει σημασία τώρα στο ΧΑΑ είναι να επιβεβαιωθεί η διάσπαση των 895 μονάδων, οι οποίες οριοθετούσαν πτωτικότητα του Οκτωβρίου. Η διάσπαση αυτού του επιπ΄δου μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους σε πρώτη φάση με το επίπεδο των 913 μονάδων. Και οι προϋποθέσεις είναι θετικές δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος για ακόμη μία φορά παρέμεινε αρωγός της προσπάθειας, έχοντας σε ισχύ τον επόμενο στόχο των 585 μονάδων.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα ο Μυτιληναίος με το +3% ξεχώρισε, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των άνω του 1% κερδών σε Τιτάν, ΔΕΗ, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ. Θετικά έκλεισαν και οι Alpha Bank, Jumbo, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, ο Σαράντης με το -1,58% προβλημάτισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street