Στην έγκριση του προσχέδιου του προϋπολογισμού του 2022 προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλία, με το κείμενο να περιλαμβάνει μειώσει των φόρων και κονδύλια για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί εταίροι απέτυχαν να συμφωνήσουν στο ακανθώδες θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που ο Μάριο Ντράγκι ήθελε να δρομολογήσει.

Συνολικά ο ύψους 23 δισ. ευρώ προϋπολογισμός περιλαμβάνει σειρά αναπτυξιακών μέτρων με στόχο τη διατήρηση της ανάρρωσης της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας. Μάλιστα, στόχος είναι η άνοδος των ρυθμών ανάπτυξης έως το 4,7%.

Η μείωση του φόρου εισοδήματος μεταφράζεται σε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1 δισ. θα διανεμηθεί για να αντισταθμιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος που θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά λόγω της αύξησης των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Σημειωτέον πως ήδη για το δεύτερο μισό του έτους, η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 4 δισ. ευρώ προσπαθώντας να κρατήσει τους λογαριασμούς ρεύματος χαμηλά αποζημιώνοντας τις εταιρείες ρεύματος, ώστε να μην ανεβάσουν τις τιμές σε συνέχεια των αυξήσεων των διεθνών ενεργειακών τιμών.

Μετά το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο του προϋπολογισμού θα αποσταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν πριν κατατεθεί προς συζήτηση και έγκριση από την ιταλική βουλή, στα τέλη του μηνός.

Αδιέξοδο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις στάθηκε η διαμάχη για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, στενεύουν δεδομένου πως η ρύθμιση για την πρόωρη συνταξιοδότηση λήγει την επόμενη χρονιά, κάτι που σημαίνει πως μέχρι τότε θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το πλαίσιο που θα την αντικαταστήσει.

Σύμφωνα με το τωρινό σύστημα οι Ιταλοί μπορούν να βγουν στη σύνταξη, εφόσον είναι τουλάχιστον 62 ετών και έχουν συμπληρώσει 38 χρόνια εισφορών.

Η Λέγκα του Βορρά απαιτεί από τον Μάριο Ντράγκι να μην επαναφέρει το προηγούμενο (και διόλου δημοφιλές) καθεστώς, που ανέβαζε το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Το συγκεκριμένο καθεστώς είχε εισαχθεί το 2011, στην καρδιά της κρίσης χρέους που ταλάνιζε τη χώρα και την Ευρώπη ευρύτερα.

Η ρήτρα της λεγόμενης «Ποσόστωσης 100» (από την πρόσθεση των αριθμών 62 και 38 που είναι τα δύο νούμερα-κλειδιά για την συνταξιοδότηση) προστέθηκε το 2018 και η αντικατάσταση της έχει εξελιχτεί σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την διατήρηση των ευαίσθητων ισορροπιών στον ετερόκλητο συνασπισμό που κυβερνά την Ιταλία.

Από την άλλη, το πρόβλημα είναι πως τα ταμεία δεν μπορούν να «αντέξουν» το βάρος αυτό. Η Ιταλία δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο κονδυλίων για την κάλυψη των συντάξεων, με εξαίρεση την Ελλάδα που έχει την πρωτιά, φτάνοντας το 2020 στο 17% του εγχώριου προϊόντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ