Τα καθαρά έσοδα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings -1.301 εκατ. ευρώ- , σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διατέθηκαν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου -συνολικού ποσού 1.302 εκατ. ευρώ- της Τράπεζας Πειραιώς, 100% θυγατρικής της, με στόχο την απορρόφηση των αναμενόμενων ζημιών από τη πώληση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βάσει του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωσής τους, καθώς και τη διασφάλιση ικανοποιητικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου της Πειραιώς Financial Holdings και της Τράπεζας Πειραιώς.

Τα Headquarters

Μια νέα καλή «δουλειά» βγαίνει στην Θεσσαλονίκη. Μια προσφορά της Παρευξείνιας Τράπεζας, της Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB), ενός διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού που λειτουργεί από το 1999 με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η προσφορά έχει να κάνει με ένα ακίνητο (υφιστάμενο ή προς κατασκευή) στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο (από τα Δικαστήρια μέχρι το Μέγαρο Μουσικής) αλλά και σε περιοχές που φθάνουν μέχρι το αεροδρόμιο της πόλης. Το ακίνητο που αναζητείται πρέπει να είναι τουλάχιστον 4.500 τ.μ. Όσοι πιστοί προσέλθετε! Η προθεσμία για προτάσεις λήγει τον ερχόμενο Ιανουάριο- στις 18 Ιανουαρίου 2022 στις 5 το απόγευμα.

Το Νέο Ομόλογο

Μια από τις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της χώρας ετοιμάζεται για να προχωρήσει στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Γι΄ αυτό ανακοινώθηκε από την διοίκηση της εταιρείας η σύγκλιση μιας έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι, πέραν των ελληνικών συνόρων, κορυφαίος βιομηχανικός παραγωγός διεθνώς στον κλάδο του αλουμινίου και του χαλκού. Διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση με 17 εργοστασιακές μονάδες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ολλανδία και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, ενώ δραστηριοποιείται σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές: Αυτοκινητοβιομηχανία, Ναυπηγική βιομηχανία, Συσκευασία, Ενέργεια και δίκτυα διανομής, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Βιομηχανικές εφαρμογές, Θέρμανση, εξαερισμός, ψύξη και κλιματισμός (HVAC&R).

Η Νέα Μεγάλη Εικόνα

Η Έρη Τόκα είναι επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο είναι ένα από τα πλέον δραστήρια Γραφεία που βρίσκεται πίσω από την θεαματική αύξηση των τεχνοβλαστών / spin-off εταιρειών αλλά και των πατεντών.

Σε μια ανάρτηση της στο linkedin παρουσιάζει τη νέα μεγάλη εικόνα που αρχίζει να σχηματίζεται στη πόλη της Θεσσαλονίκης – «μία πόλη που διανύει το πρώτο φθινόπωρο στην πρόσφατη ιστορία της που τα φώτα δεν σβήνουν με το τέλος της ΔΕΘ». Με την άδεια της σημειώνω τις ψηφίδες που συνθέτουν τη νέα μεγάλη εικόνα.

-Δύο Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας, Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, μία επένδυση που αναμένεται προσεχώς να αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκατ. ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και θα προσφέρει πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.

– Ένα Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco που επιταχύνει καταλυτικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της περιοχής.

-Ένα κέντρο πυλώνας γνώσης και καινοτομίας της Deloitte στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης (Technopolis) που έχει δημιουργήσει 600 νέες θέσεις εργασίας, με την Deloitte να ανακοινώνει πριν λίγες μέρες ένα πλάνο προσλήψεων 400 νέων εργαζομένων που αφορά και στη Θεσσαλονίκη.

– Το δύσκολο και εξαιρετικά απαιτητικό εγχείρημα του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, το ThessIntec με τους φιλόδοξους στόχους.

Και ακόμη το γεγονός ότι ένας από τους κορυφαίους ομίλους διεθνώς, η Accenture που προγραμματίζει ως το τέλος του 2023 να απασχολεί 350 άτομα. Αλλά, και το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ που υπόσχεται, μεταξύ άλλων, ετήσια οικονομική ωφέλεια για την πόλη ύψους 500 εκατ. ευρώ κι επιπλέον 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Με λίγα λόγια, η Θεσσαλονίκη μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση στο νέο χάρτη της καινοτομίας ανοίγοντας πλέον τα σύνορα της όχι προς την Βαλκανική Ενδοχώρα – το όνειρο των αρχών της δεκαετίας του ΄90- αλλά στον Κόσμο.

Το ΣΔΙΤ των Απορριμμάτων

Η «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας Α.Ε.» με μετόχους τις εταιρείες ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. ανακοίνωσε την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Είναι το πρώτο ΣΔΙΤ που θα εφαρμόζεται η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το Νέο Οικιστικό Συγκρότημα

Το νέο οικιστικό συγκρότημα “Villa Cambas” το οποίο θα αναπτυχθεί στην Κάντζα Παλλήνης, δίπλα στη διατηρητέα πρώην βίλλα του Έλληνα οινοπαραγωγού Α. Καμπά ( «Τρίγωνο» Κάντζας) θα απαρτίζεται, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της REDS, από 17 κατοικίες, σύγχρονου σχεδιασμού με υψηλές ενεργειακές και κατασκευαστικές προδιαγραφές.

Το νέο Οικιστικό Συγκρότημα «Βίλλα Καμπά», όπως ανακοινώθηκε, «θα συνδυάζει τα προτερήματα της ζωής στα προάστια και της εύκολης πρόσβασης στον ιστό της πόλης», με χρήση της στάσης «Κάντζα» του Μετρό και Προαστιακού σιδηροδρόμου και της Αττικής Οδού.

Πιο συγκεκριμένα, στο οικόπεδο των 4.415τ.μ., θα αναπτυχθούν κατοικίες, συνολικής δόμησης 1.765 τ.μ., σε πέντε (5) ανεξάρτητα διώροφα κτίρια, διατεταγμένα γύρω από έναν καλαίσθητα σχεδιασμένο, εκτεταμένο χώρο πρασίνου.

 Στη Μόσχα…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα επισκεφθεί τις επόμενες ώρες την Μόσχα. Έχει ήδη «κλειδώσει» συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov. Στη Λευκωσία προσδοκούν και σε ένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin.

Η Αποστολή: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα υπογράψει μια σειρά από μάλλον δευτερεύουσες συμφωνίες, ωστόσο, η βασική του αποστολή είναι άλλη. Θέλει να διασφαλίσει ότι η Μόσχα δεν θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, όπως ψιθυρίζεται, διεθνώς…

 Το Πρόγραμμα

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει οριστεί για τις 16 Δεκεμβρίου θα αποφασισθεί ο τρόπος αγοράς ελληνικών ομολόγων μετά το τελος του ΡΕΡΡ. Ήδη αναζητούνται τρόποι για να ξεπερασθεί το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Έως τότε η Ελλάδα θα πρέπει να δίνει μόνο θετικά δείγματα γραφής. Όπως με τον προϋπολογισμό του 2022, που θα κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου ή τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο.

Η Σύνοδος

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi είναι και πάλι στην Αθήνα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο El-Sisi.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου. Μετά το πέρας της Συνόδου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη- Αναστασιάδη.

Ο Σκαραμαγκάς

Τουλάχιστον τρεις φορές έχει επισκεφθεί ο εφοπλιστής Προκοπίου τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, από τότε που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό. Ουσία, ωστόσο, ακόμα δεν μπορεί να ασχοληθεί με την επένδυση του. Αν όλα πάνε καλά, το σχέδιο είναι σε πρώτη φάση τα ναυπηγεία να επαναλειτουργήσουν στο κομμάτι της κατασκευής/επισκευής σκαφών αναψυχής. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.

Η Συμφωνία

Το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου η Ελλάδα θα υπογράψει αμυντική συνεργασία και με τη Μεγάλη Βρετανία.

Το Flat Tax

Ο 52χρονος δικηγόρος Αναστάσιος (Τάσος) Αβραντίνης έχει συμμετάσχει ενεργά ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 στη περιπέτεια του φιλελεύθερου χώρου, είτε εντός ή εκτός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στις τελευταίες εκλογές ήταν προερχόμενος από την Δράση υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιώς.

Ο ίδιος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής, Ένας απλός, αναπτυξιακός και δίκαιος φόρος» που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη στη σειρά Οικονομία και Πολιτική που διευθύνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Το ζήτημα της καθιέρωσης του ενιαίου φορολογικού συντελεστή βρίσκεται στο πεδίο του δημοσίου διαλόγου – ακόμη και στην Ελλάδα των εύκολων αφορισμών και της δυσφήμισης των διαφορετικών απόψεων και θέσεων- εδώ και δεκαετίες. Αν και «εχθρικό το περιβάλλον» η ιδέα του ενιαίου (χαμηλού) φορολογικού συντελεστή κερδίζει έδαφος και αποτελεί μια από τις σημαίες του φιλελεύθερου χώρου στη μόνιμη αντιπαράθεση του με τον λαϊκισμό και τον κρατισμό.

Σε μια ανάρτηση στο facebook ο συγγραφέας γράφει: «Το βιβλίο αυτό εισηγείται την θέσπιση στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων του ενιαίου φορολογικού συντελεστή ή αλλιώς την υιοθέτηση του συστήματος της αναλογικής φορολογίας («Flat Tax» αγγλιστί).

Υποστηρίζω ότι, το ποσοστό του φόρου πρέπει να μένει αμετάβλητο σε οποιοδήποτε ποσό κι αν ανέρχεται το εισόδημα των ανθρώπων. Οι πιο παραγωγικοί πολίτες δεν θα πρέπει να τιμωρούνται μέσω μιας εξοντωτικής και άδικης φορολογίας. Θα πληρώνουν μεν μεγαλύτερο ποσό φόρου όταν το εισόδημά τους αυξάνεται αλλά όχι και μεγαλύτερο ποσοστό φόρου από τους υπολοίπους.

Είμαι βέβαιος, ότι η καθιέρωση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή σε συνδυασμό με την απλοποίηση συνολικά του φορολογικού συστήματος της χώρας, όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε σε όσες χώρες εφαρμόστηκε, θα ενθάρρυνε την παραγωγή, θα ενίσχυε τα κίνητρα δημιουργίας και πλουτισμού των ανθρώπων, θα απλοποιούσε τις φορολογικές διαδικασίες, θα περιόριζε τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και θα αποκαθιστούσε την φορολογική δικαιοσύνη.

Ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής δεν θα ευνοήσει τους ήδη πλούσιους, όπως μονότονα ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του φορολογικού status quo. Οι πραγματικά ευνοημένοι από μια τέτοια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση θα είναι οι ταλαντούχοι, προκομένοι, εργατικοί, ικανοί και δημιουργικοί άνθρωποι από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, των οποίων σήμερα οι προσπάθειες υπονομεύονται και εμποδίζονται, μεταξύ άλλων και, από τη φορολογία.

Το βιβλίο προλογίζει ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπήτρος».

Η ιδέα του flat tax θα βοηθούσε την προς τα εμπρός κίνηση του πιο δυναμικού επιχειρηματικού, στελεχιακού αλλά και επιστημονικού δυναμικού της χώρας σε μια φάση όπου η ανάκαμψη θα δώσει τη θέση της σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories