Ο διεθνής Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι μια εθνική σταθερά

Ο διεθνής Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι μια εθνική σταθερά. Μέχρι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken έκανε αναφορά σε εκείνον στην παρέμβαση του στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ.

Η ενεργειακή μετάβαση

«Η ενεργειακή μετάβαση ΕΙΝΑΙ η απάντηση στις υψηλές τιμές». Ο Παναγιώτης Λαδακάκος είναι ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ – η έγκυρη φωνή εκπροσώπησης της αιολικής ενέργειας και όλων των φορέων της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως η βιομηχανία και το εμπόριο εξοπλισμών, οι υπηρεσίες, οι επενδυτικοί φορείς αλλά και τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα- είναι για μια ακόμη φορά κατηγορηματικός και θα χρειαστεί και εκείνος και άλλοι πολλοί για να γίνουν συνείδηση τα αυτονόητα.

Σε ανάρτηση του προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ στα social media διαβάζω: «Τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στη #Ελλάδα -με τις σημερινές τιμές άνθρακα – εξοικονομούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως προς όφελος της εθνικής οικονομίας, και παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το φυσικό αέριο και 2-3 φθηνότερο σε σχέση με το λιγνίτη. Αν δεν είχαμε τα αιολικά πάρκα, η #ενεργειακή #κρίση θα ήταν ακόμα περισσότερο δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Το Υπερταμείο

Εξαιρετικά δραστήριο είναι την τελευταία χρονική περίοδο το Υπερταμείο στα social media και όχι μόνο αυτό αλλά αξιοποιεί συγκεκριμένες αφορμές και ευκαιρίες (π.χ επέτειοι, διεθνείς ημέρες) για να αναδεικνύει τις δραστηριότητες, το ρόλο στην αγορά και τη συνεισφορά στη κοινωνία των θυγατρικών του. Πρόσφατο ενδεικτικό παράδειγμα μια ανάρτηση του Υπερταμείου για την Παγκόσμια Μέρα Φαγητού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου.

Η Ανάρτηση: Σε μια ανάρτηση στο Linkedin διαβάζω: «Σήμερα τιμάμε το Φαγητό… που δεν είναι δεδομένο για όλους (προς τιμή της ημερομηνίας ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 1945). Διεθνώς γιορτάζουμε τη φροντίδα για τη γη και τα προϊόντα της καθώς και την Κοινωνική Προστασία.

Η χώρα μας είναι στις υψηλότερες θέσεις στη Σπατάλη Φαγητού. Πετάμε 174 κιλά τρόφιμα κατά κεφαλήν τον χρόνο (142 κιλά καταγράφονται εντός νοικοκυριού). Συνολικά 1,48 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν από τα ελληνικά νοικοκυριά στον σωρό των σκουπιδιών ετησίως στην Ελλάδα. Η θυγατρική μας ΚΑΘ (Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης) ξεκίνησε το 2018 να υλοποιεί πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΙΑΤΟΥ με στόχο να συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης φαγητού.

Από την έναρξη του προγράμματος έως και τον Ιούνιο του 2021, έχουν συγκεντρωθεί 747 τόνοι οπωροκηπευτικών από τους οποίους διασώθηκαν 523 τόνοι, οι οποίοι διατέθηκαν σε 70 δικαιούχους οργανισμούς».

Μια Παρέμβαση

Αν έχετε τη δυνατότητα μην χάσετε τη παρέμβαση του επικεφαλής της Pfizer με θέμα: «Η Επιστήμη και η Καινοτομία Οδηγός για το Μέλλον». Ο Albert Bourla, πρόεδρος και CEO της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer θα δώσει το παρόν την Τρίτη 19 Οκτωβρίου (μεταξύ 18.20 και 18.40), τη δεύτερη μέρα του Forum Η Ελλάδα το 2040 που διοργανώνει η Επιτροπή Ελλάδα 2021. Για το πώς θα την παρακολουθήσετε την παρέμβαση του «βέρου Σαλονικιού» που «επέστρεψε» στη γενέτειρα του με ένα καλάθι επενδύσεις επισκεφθείτε: https://forum.greece2021.gr/el/Events/greece2021-forum/WebApp/Live/home.

Η Καριέρα

Υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική αγορά εργασίας ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης; Πόσο λειτουργεί η σχέση της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την ίδια την Αγορά; Ποια είναι η ανταπόκριση των φορέων της Αγοράς; Ποιος είναι ο ρόλος ενός ΙΕΚ και μάλιστα, ενός Δημοσίου ΙΕΚ;

Όλα αυτά τα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις μέσα από μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία που ανέλαβε να φέρει σε πέρας μια εταιρεία του λιανεμπορίου, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Ξεκίνησα να «ψάχνω» την όλη πρωτοβουλία παίρνοντας αφορμή από μια ανάρτηση στο Linkedin. Σε αυτή την ανάρτηση υπήρχε μια φράση που δεν συναντάς τόσο εύκολα στο δημόσιο διάλογο και κυρίως λειτουργεί προκλητικά (προβοκατόρικα όπως λέγαμε τις παλιές καλές εποχές της Μεταπολίτευσης) για τη σχέση της γνώσης με τη «δουλειά», με την εργασία.

Η Ανάρτηση: Διαβάζω στην ανάρτηση: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η καριέρα διδάσκεται, με το Lidl UP: Learn & Work! Αν έχεις πάρει πρόσφατα το απολυτήριο Λυκείου σου και θες να συνδυάσεις σπουδές με μισθό, αναγνωρισμένο πτυχίο και εργασία με καριέρα, μπες και κάνε την αίτησή σου στο lidlup.gr».

Αλλά, που διδάσκεται η καριέρα: «(…)στο Lidl UP: Learn & Work και στο δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας, συνδυάζεις σπουδές με μισθό και αναγνωρισμένο πτυχίο!

Το Lidl UP: Learn & Work είναι ένα πρωτοποριακό, πειραματικό, διετές πρόγραμμα που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας και το Ελληνογερμανικό, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Εδώ θα αποκτήσεις θεωρητική κατάρτιση στο δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας και παράλληλα θα λάβεις πραγματική εργασιακή εμπειρία σε κατάστημά μας στην Αττική. Ναι, καλά διάβασες! Ουσιαστικά, θα μαθαίνεις από πρώτο χέρι, on the job πώς είναι να είσαι στο #teamLidl! Και μετά τι; Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων στο δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας και των εκπαιδεύσεων στο κατάστημα, μια θέση Υποδιευθυντή/τριας Καταστήματος σε περιμένει!

Και το καλύτερο; Αφού πρώτα…. το γιορτάσεις δίνεις εξετάσεις στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για να λάβεις αναγνωρισμένη πιστοποίηση της ειδικότητας Στελέχους Λιανικού Εμπορίου».

Πέρα από το ονόματα και τις επωνυμίες ας κρατήσουμε την ουσία της πρωτοβουλίας ή αν προτιμάτε, τη σχέση ανάμεσα σε μια επιχείρηση και σε μια δημόσια εκπαιδευτική δομή. Και από κοντά, μια δημόσια αρχή πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η απάντηση είναι απλή και σε ένα βαθμό, εύκολη. Αρκεί να υπάρχουν επιχειρήσεις που θέλουν καταρτισμένα στελέχη και είναι διατεθειμένες να πληρώσουν μια καλή αμοιβή για αυτά τα στελέχη αλλά και δημόσιες δομές εκπαίδευσης που λειτουργούν με ευελιξία ως τα προγράμματα σπουδών τους και μπορούν να συνομιλούν με την αγορά και τους φορείς της στη βάση της επωφελούς συνεργασίας.

Οι Λεπτομέρειες: α) Το Δημόσιο ΙΕΚ Γλυφάδας έχει site το οποίο είναι λειτουργικό και πλούσιο σε πληροφορίες. Η διεύθυνση του: http://iek-glyfad.att.sch.gr/, β) η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η 17η Οκτωβρίου 2021. Με άλλα λόγια, υπάρχει ακόμη χρόνος.

To Λιανικό Εμπόριο

Στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank διαβάζω σχετικά με τις επιχειρηματικές προσδοκίες και τη καταναλωτική εμπιστοσύνη στο πεδίο των δραστηριοτήτων του λιανικού εμπορίου.

Διαβάζω: «Η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να αποτελέσει μαζί με τις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες στηρίζονται στη θεαματική βελτίωση της τουριστικής κίνησης σε σύγκριση με το 2020, τους κινητήριους μοχλούς της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας το 2021». Οι συντάκτες του Δελτίου εξετάζουν τα στοιχεία που «διαμορφώνουν την εκτίμηση για μια έντονη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά το τρέχον έτος, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση που έχει συσσωρευτεί λόγω της αναβολής δαπανών κατά την περίοδο της πανδημίας και των υψηλών αποταμιεύσεων αυτής της περιόδου που συνεχίζονται και τους τελευταίους μήνες.

Οι Εκτιμήσεις: Οι συντάκτες του Δελτίου επισημαίνουν τα εξής: «Τόσο ο δείκτης όγκου του λιανικού εμπορίου, όσο και οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο βρίσκονται σε φάση επέκτασης με επιταχυνόμενο ρυθμό, στοιχείο το οποίο συνάδει με την ανοδική πορεία του δείκτη παραγγελιών για το επόμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η τρέχουσα συρρίκνωση των αποθεμάτων, μετά τη συσσώρευσή τους κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, επιβεβαιώνει αυτήν την τάση. Ωστόσο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος αυξήθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό αμέσως μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων, ανέστρεψε την πορεία του ακολουθώντας πτωτική τάση, αντίθετη με την αντίστοιχη τόσο του δείκτη τιμών καταναλωτή, όσο και του δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών του κλάδου».

Η Εσωτερική Ασφάλεια

Ενδεχομένως, έχετε ενημερωθεί για τη συνεργασία του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), που λειτουργεί ως ο πλέον καθιερωμένος ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός παραγωγής έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής (ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988). Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρονται τα εξής: «Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει Ειδικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ». Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει να οργανώσει εξειδικευμένους κύκλους ενημέρωσης επιλεγμένων ακροατηρίων γύρω από ζητήματα εσωτερικής ασφαλείας. Πιστέψτε με, οι κύκλοι θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μικρή υπομονή…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories