Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε σήμερα ο Dow Jones, με τα εταιρικά αποτελέσματα να συνεχίζουν να δίνουν θετικό τόνο στην αμερικανική αγορά, καθώς ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών στη συντριπτική τους πλειονότητα. Πιο επιφυλακτικές ήταν, από την άλλη η ευρωαγορές, οι οποίες έκλεισαν μεν με θετικά πρόσημα, αλλά με τον CAC 40 στο Παρίσι να ξεχωρίζει.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 35.609 μονάδες, με τις 35.669 μονάδες στις οποίες βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να αποτελούν και το νέο ιστορικό υψηλό του. Ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,37% στις 4.536 μονάδες, αλλά ο Nasdaq Composite έχασε 0,05% στις 15.121 μονάδες.

Μέχρι σήμερα, το 86% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει κέρδη για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σύμφωνα με τη FactSet. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις αλλά και τις εκτιμήσεις, η συνολική αύξηση των κερδών του τρίτου τριμήνου θα φτάσει στο 35%, σύμφωνα με το FactSet.

Σε επίπεδο τίτλων, απώλειες τελικά 1% σημείωσε η μετοχή του Netflix, αν και γνωστοποίησε νέα αύξηση των συνδρομητών το τρίτο τρίμηνο. Ο τίτλος έχουν σημειώσει κέρδη 20% τους τελευταίους τρεις μήνες, παρά το γεγονός ότι η Deutsche Bank υποβάθμισε τη σύσταση της, εκτιμώντας ότι η αποτίμηση των μετοχών της είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί με την αύξηση των εσόδων να επιβραδύνεται το επόμενο έτος.

Ανοδικά με κέρδη που ξεπερνούν το 2% κινήθηκαν και οι μετοχές των United Airlines, Biogen και Verizon, καθώς ανακοίνωσαν καλύτερα του αναμενομένου κέρδη το γ’ 3μηνο. Επίσης, η μετοχή της Ford σημείωσε άνοδο 4% αφού η Credit Suisse αναβάθμισε την μονάδα EV και προέβλεψε ράλι 30% στη μετοχή.

Bitcoin – Νέο ρεκόρ πάνω από τα 66.000 δολάρια!

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε την Τετάρτη το Bitcoin, μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του πρώτου αμερικανικού αμοιβαίου κεφαλαίου μελλοντικής εκπλήρωσης σε bitcoin.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σκαρφάλωσε περίπου 3% στα 66.035,01 δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ 64.899 που είχε καταγραφεί στα μέσα Απριλίου.

Ψήφο εμπιστοσύνης στα κρυπτονομίσματα έδωσε επίσης και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Πολ Τούντορ Τζόουνς, ο οποίος χαρακτήρισε τα crypto ως καλύτερη επένδυση αντιστάθμισης του πληθωρισμού σε σχέση με τον χρυσό.

Έδωσε τον θετικό τόνο στις ευρωαγορές το Παρίσι

Θετικά ήταν τα πρόσημα σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βρίσκονται επί διήμερο στη μέση των αντίρροπων δυνάμεων που εκδηλώνονται από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,35%, με τον κλάδο των πρώτων υλών να υποχωρεί κατά 1%, ενώ εκείνος των τροφίμων και των ποτών κέρδισε 1,9%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,08% στις 7.223 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 0,05% στις 15.522 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,55% στις 6.705 μονάδες.

Επί της ουσίας οι ευρωπαϊκές αγορές αφομοίωσαν τα τελευταία κέρδη που έχουν σημειώσει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ υπάρχει και νευρικότητα από τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων και των θέσεων. Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία από τις Carrefour, Atos, Metro, Sartorious, AkzoNobel, Roche, Nestle, Antofagasta και Metro Bank.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 3,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, από 3,0% που είχαν ενισχυθεί τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Έναν χρόνο πριν, η άνοδος ήταν 0,3%. Τα πιο χαμηλά ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%).

Σε υψηλά ενός μήνα σκαρφάλωσε το Χρηματιστήριο

Χρειάστηκε περίπου ένας μήνας, αλλά και δυνάμεις για την ανάκαμψη από τις 853 μονάδες της 1ης Οκτωβρίου, για να μπορέσει το ελληνικό χρηματιστήριο να ανακτήσει τις 900 μονάδες, με τη σημερινή μάλιστα συνεδρίαση να αφήνει τη «γλυκιά» γεύση της αύξησης του τζίρου σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα από το μέσο όρο των προηγούμενων ημερών.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 908,13 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα στα 99 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του τζίρου όχι μόνο ικανοποίησε την αγορά, αλλά έδειξε ότι απελευθερώθηκαν οι αγοραστικές δυνάμεις, που αν και υπήρχαν έμεναν στα μετόπισθεν. Σε αυτό βοήθησε για ακόμη μία φορά η Citigroup, η οποία στη νέα μηνιαία έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 θα κυμανθεί στην περιοχή του 9% (8,8% η επίσημη αναφορά) με την αύξηση του ΑΕΠ του 2022 να υπολογίζεται στην περιοχή του του 4,5% (4,6% η επίσημη αναφορά). Και σύμφωνα με τη Citigroup, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο ισχυρής ανάπτυξης.

Πλέον το στοίχημα της αγοράς είναι να αφομοιώσει τη ζώνη των 900 μονάδων σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, καθώς διαφαίνεται νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας και στη χώρα μας, όπως και στην Ευρώπη, αλλά και διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα. Και οι δύο εξελίξεις αναμένεται να ανακόψουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, την ώρα μάλιστα που είχε λάβει κάποιο ρυθμό.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Εθνική ξεχώρισε με το +3,4% που κατέγραψε, με τις ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ να ακολουθούν με σημαντικά κέρδη επίσης. Θετική η συμβολή και της πλειονότητας των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην του Τιτάνα που έκλεισε στο -0,26% και του ΟΤΕ με το -0,65% που σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street