Στα τέλη του 2024 θα είναι έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος. Με το ένα βήμα να γίνεται μετά το άλλο για την τελική έγκριση του έργου από την Κομισιόν, επιταχύνονται οι διαδικασίες προκειμένου να πάρει μπροστά η εκκίνηση του έργου που επιστρέφει στα χέρια της Ολυμπίας Οδού. Ο πρώτος σταθμός θα είναι η αποστολή το συντομότερο του φακέλου της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς η τελική γνωστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται στο επόμενο δίμηνο.

Χαρτογραφώντας, μάλιστα, τον σχεδιασμό ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ.  Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Olympia Forum II, είπε πως «η σύμβαση θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη Βουλή και το έργοθα ξεκινήσει στις αρχές του 2022. Θα είναι έτοιμο περίπου στα τέλη 2024». Ουσιαστικά, το νερό κύλησε στο αυλάκι με την αποδοχή της προγνωστοποίησης (prenotification) κρατικής ενίσχυσης από την DG Comp, που αποτελεί μια σφραγίδα για τη τελική έγκριση του έργου.

Εκτιμάται δε ότι το πρώτο τμήμα του δρόμου, Αχαΐα – Πύργος, θα έχει παραδοθεί τέλη του 2023 και το υπόλοιπο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Σημειώνεται ότι το έργο, προκειμένου να επανενταχθεί στην Ολυμπία Οδό, χρειάζεται μια δέσμη τριών εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πρώτες δύο έχουν ήδη ληφθεί. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO) για τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ και μετά την 31η/12/2023.

Επίσης, έλαβε τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα δικαίου δημοσίων συμβάσεων (Procurement).

Εντωμεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για τα έργα οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο, ύψους 30 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να τελειώσουν το 2022. Στόχος των έργων είναι η δραστική μείωση των ατυχημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, «πρόκειται για έναν δρόμο που ήταν καρμανιόλα κι είχαμε θρηνήσει πολλές ζωές. Αυτό δεν είναι μόνο μία πολύ μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης ή του Υπουργείου, αλλά  τελικά είναι και μία πολύ μεγάλη ανάσα για μία περιοχή η οποία πραγματικά είχε ανάγκη αυτό το αναπτυξιακό έργο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές