Εν συντομία…

Σήμερα το πρωί, το Facebook κυκλοφόρησε το ψηφιακό του πορτοφόλι ‘Novi’. Λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία, η γερουσιαστής Elizabeth Warren και τέσσερις άλλοι γερουσιαστές, από το κόμμα της, έστειλαν επιστολή, προειδοποιώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Mark Zuckerberg, να “διακόψει αμέσως” το πρόγραμμα.

Στην επιστολή ανέφεραν πως το Facebook δεν είναι εμπιστεύσιμο ως προς τη διαχείριση ενός συστήματος πληρωμών ή ψηφιακού νομίσματος. Η υπάρχουσα ικανότητά του να διαχειρίζεται κινδύνους και να διατηρεί τους καταναλωτές ασφαλείς έχει αποδειχθεί εντελώς ανεπαρκής.

To ‘Novi’

To κρύπτο-πορτοφόλι ‘Novi’ ξεκίνησε πιλοτικά σήμερα το πρωί στις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα. Επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να ανταλλάσσουν Paxos Dollars (USDP) άμεσα και χωρίς τέλη. Το USDP είναι stablecoin, δηλαδή ένας τύπος ψηφιακού κρυπτονομίσματος, του οποίου η αξία είναι συνδεμένη με την τιμή ενός φυσικού νομίσματος, συνήθως του δολαρίου ΗΠΑ.

Η Coinbase παρέχει στο Novi τις υπηρεσίες παρακαταθήκης (custody services) και θα κατέχει όλα τα χρήματα που εμπλέκονται στο πρόγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Novi δεν ενσωματώνει το πολυαναμενόμενο κρυπτονόμισμα του Facebook ‘Diem’. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να απαλύνει την ομάδα των γερουσιαστών, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τους Brian Schatz, Sherrod Brown, Richard Blumenthal και Tina Smith.

Το αρχικό έργο Libra

To Facebook αντιμετώπισε αρκετά εμπόδια στην προσπάθεια του να κυκλοφορήσει το ψηφιακό του πορτοφόλι και το stablecoin του. Το έργο, που αρχικά ονομαζόταν Libra, έπαυσε το 2019 μετά από απόφαση του Κογκρέσου. Μετέπειτα το πρότζεκτ εγκαταλείφθηκε και άλλαξε το όνομά του σε Diem, ενώ το πορτοφόλι του Facebook ‘Calibra’ επονομάστηκε Novi.

Οι δηλώσεις Facebook

Ο επικεφαλής του F2 (Facebook Financial), David Marcus, δήλωσε με σαφήνεια πως το σημερινό λανσάρισμα του ‘Novi’ αποτελεί το πρώτο στάδιο της διάθεσης του Diem: «Σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το Novi στο δίκτυο πληρωμών Diem, μόλις λάβει την κανονιστική έγκριση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News