Με την υποστήριξη των ανορθόδοξων νομισματικών ιδεών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «παροδικό» πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι έχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις φέτος.

Η λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά την απόφαση της Τράπεζας, υποχωρώντας έως και αι 2,9% στα 9,4325 ανά δολάριο.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 200 μονάδες βάσης, στο 16%.

Να σημειωθεί ότι και οι 26 οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ανέμεναν από τον διοικητή Σαχάπ Καβτσιόγλου να συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση. Ενώ οι περισσότεροι προέβλεψαν μείωση 100 μονάδων βάσης, μια σημαντική μειοψηφία εκτίμησε τα μισά από αυτά.

Η «πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες της προσφοράς», δήλωσε η κεντρική τράπεζα, χαρακτηρίζοντάς τους παροδικούς. «Η Επιτροπή εκτίμησε ότι, μέχρι το τέλος του έτους, οι μεταβατικοί παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς αφήνουν περιορισμένο περιθώριο για καθοδική προσαρμογή του επιτοκίου πολιτικής».

Το χατίρι του σουλτάνου! 

Με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν θα πρέπει να είναι, αν μη τι άλλο, ευχαριστημένος, καθώς επιτέλους και μετά από διαδοχικές αλλαγές διοικητών βρήκε στο πρόσωπο του Καβτσίογλου τον τραπεζίτη που μπορεί να συμμεριστεί την ανορθόδοξη οικονομική του άποψη πως, δηλαδή τα αυξημένα επιτόκια οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού και άρα οι αυξήσεις των επιτοκίων που είχε δρομολογήσει η κεντρική τράπεζα τον τελευταίο χρόνο ενέτειναν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Καβτσίογλου, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάρτιο μετά την απόλυση του ευρύτερα σεβαστού Νατσί Αγκμπάλ, κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα για σχεδόν έξι μήνες, όμως τελικά ενέδωσε στις πιέσεις του Ερντογάν και μάλιστα με τη σημερινή λίαν… δυναμική μείωση των επιτοκίων. Κι αυτό παρά το γεγονός πως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τον τιμάριθμο να συνεχίζει την ανοδική του πορεία έχοντας φτάσει το 19,6%!

Αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν πως με τη σημερινή της απόφαση η τουρκική κεντρική τράπεζα στέλνει το μήνυμα προς τις αγορές πως ξεκινά μια περίοδο χαλαρής νομισματικής πολιτικής ανεξαρτήτως των όποιων αρνητικών επιπτώσεων στην τουρκική λίρα. Περιμένουν, ωστόσο, με ενδιαφέρον να δουν τις επίσημες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού, οι οποίες θα ανακοινωθούν στις 28 Οκτωβρίου. Κι αυτό με δεδομένο πως μέχρι τώρα επιμένει να έχει μια ιδιαίτερα… αισιόδοξη άποψη για την πορεία του πληθωρισμού, θεωρώντας πως θα «κλείσει» τη χρονιά στο 14,1%. Πρόκειται για ένα ποσοστό χαμηλότερο και από την επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών που κάνει λόγο για διαμόρφωση του τιμάριθμου στο 16,2%.

Εν αναμονή της απόφασης από την FATF 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως η απόφαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία ήταν βέβαιο πως θα οδηγούσε σε νέα βουτιά της λίρας, έρχεται σε μια μέρα που ήδη αναμενόταν να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την τουρκική οικονομία και το νόμισμα της. Κι αυτό διότι στη συνεδρίαση του, στο Παρίσι, ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός για την καταστολή φαινομένων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), ετοιμάζεται να επικυρώσει την ένταξη της Τουρκίας στην «γκρίζα» λίστα των χωρών που έχουν αποτύχει να καταστείλουν τη διακίνηση μαύρου χρήματος και της χρήματος τρομοκρατικών ομάδων.

Η υποβάθμιση της Τουρκίας από την FATF θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, σε ένα διάστημα που η ροή άμεσων ξένων επενδύσεων ήδη βρίσκεται στο ναδίρ εικοσαετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...