Νέα μείωση των επιτοκίων αναμένεται να ανακοινώσει η Τουρκία, με τον Κεντρικό Τραπεζίτη να είναι πλήρως εναρμονισμένος με «ανορθόδοξες» (όπως τις αποκαλεί το Bloomberg) νομισματικές ιδέες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της λίρας η Ερντογάν προκρίνει ακόμα πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, ανακοινώνοντας νέα μείωση του κόστους δανεισμού ενδεχομένως και σήμερα.

Ήδη για να ανοίξει τον δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή ο σουλτάνος απάλλαξε τη νομισματική εξουσία από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ήταν αντίθετοι στις εκκλήσεις του για χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Και οι 26 οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg αναμένουν από τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου να συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση. Ενώ οι περισσότεροι προβλέπουν μείωση 100 μονάδων βάσης, μια σημαντική μειοψηφία βλέπει τα μισά από αυτά.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αυτοαποκαλείται «εχθρός» των υψηλών επιτοκίων, υποστηρίζει την αντισυμβατική υπόθεση ότι η μείωση τους θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

Ο Καβτσιόγλου μείωσε απροσδόκητα το επιτόκιο αναφοράς κατά 100 μονάδες βάσης στο 18% τον Σεπτέμβριο, όταν ο πληθωρισμός των καταναλωτών επιταχύνθηκε στο 19,6%.

Ο ανασχηματισμός της επιτροπής νομισματικής πολιτικής την περασμένη εβδομάδα ώθησε το νόμισμα σε νέα χαμηλά, επεκτείνοντας τις απώλειές του φέτος έναντι του δολαρίου σε πάνω από 20%, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημαντικό νόμισμα που παρακολουθεί το Bloomberg. Αυτό θα τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό.

Τι λένε οι οικονομολόγοι

«Όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια», δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην InTouch Capital στο Λονδίνο. «Η μείωση δεν έχει καμία σχέση με τα θεμελιώδη, είναι καθαρά συνάρτηση πολιτικής παρέμβασης», είπε.

«Οι σπουδαστές οικονομικών επιστημών θα μαθαίνουν για την Τράπεζα της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια, καθώς θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για να δείξουν γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχουμε μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα με ισχυρή αξιοπιστία», είπε ο Matys, αναφερόμενος στην κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή