Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την Αριάδνη Interconnection (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στη χώρα μας, με προϋπολογισμό άνω του ενός δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα του έργου, από τα τέλη Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η πόντιση των δύο καλωδίων οπτικών ινών από την ιταλική Prysmian, διαδοχικά από την Αττική έως και το Ηράκλειο Κρήτης.

Η εγκατάσταση των οπτικών ινών _ οι οποίες έχουν συνολικό μήκος 756 χιλιομέτρων (2 επί 335 χλμ. υποβρύχιο τμήμα και 2 επί 43 χλμ. υπόγεια) _  θα ολοκληρωθεί σε δύο επιχειρήσεις μέσα σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Με την ολοκλήρωση της πόντισής του θα αυξηθεί  σημαντικά  η διασυνδεσιμότητα του νησιού με τα χερσαία τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τα Data Centers. Το έργο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η Κρήτη να καταστεί ένα στρατηγικό ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό σταυροδρόμι, αξιοποιώντας τις εναλλακτικές οδεύσεις των καλωδίων ισχύος και οπτικών ινών.

Επίσης, στις αρχές Δεκεμβρίου  αναμένεται να αρχίσει τελικά η πόντιση του πρώτου τμήματος του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια συνεχούς τάσης της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης από την ανάδοχη εταιρεία Nexans, για την οποία  θα χρησιμοποιηθεί το ολοκαίνουργιο πλοίο «Aurora».   Η παραγωγή των καλωδίων έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο στα εργοστάσια των αναδόχων (σε Ιταλία, Γαλλία, Δανία και Ελλάδα) και αναμένεται να περατωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Οι έρευνες βυθού ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι ενώ οι  μελέτες για τα χερσαία καλωδιακά τμήματα έχουν προχωρήσει σε βαθμό 80%.  Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και  η κατασκευή του εξοπλισμού για τους σταθμούς μετατροπής σε Κρήτη και Αττική.

Να σημειωθεί ότι το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020 ανάμεσα στην Αριάδνη Interconnection και τις ανάδοχες εταιρείες PrysmianNexans, ΝΚΤ-HellenicCables και Siemens – ΤΕΡΝΑ και αναμένεται να λειτουργεί στο τέλος του 2024.

 Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής πέρα από  οικονομικό αποτύπωμα, έχει επίσης κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις.    Οικονομικό γιατί το 2024, το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας των δύο ηλεκτρικών διασυνδέσεων του νησιού, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν 550 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) στους λογαριασμούς ρεύματος ετησίως. Το όφελος αυτό βαθμιαία θα αυξάνεται, αγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ το 2030. Επιπλέον,  κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας.

Όσο για τις περιβαλλοντικές ωφέλειες, η λειτουργία της διασύνδεσης θα οδηγήσει σε περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 500.000 τόνους και οι ρύποι από την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν, καθώς θα σβήσουν οριστικά τα φουγάρα των τοπικών θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργούν με χρήση ντίζελ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW, αποτελεί τη νησιωτική διασύνδεση με τη μεγαλύτερη ισχύ στον κόσμο, μαζί με τη Σαρδηνία. Η πόντιση των καλωδίων σε βάθη που φτάνουν έως τα 1.200 μέτρα, την κατατάσσουν στην πρώτη τριάδα των βαθύτερων διασυνδέσεων διεθνώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Κομισιόν – Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….
Green |

Κομισιόν: Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….

Στα 14 δισ. ευρώ για το 2015-2020 οι επιδοτήσεις της Ελλάδας στα ορυκτά καύσιμα - Πρώτη η χώρα μας στην Ε.Ε. επιχορηγώντας με το 1% του ΑΕΠ - Μόλις στο 1,8 δισ. ευρώ οι ενισχύσεις στα αιολικά πάρκα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει
Green |

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας Μεσσηνίας που εξαρτώνται από την εξόρυξη και χρήση λιγνίτη καθώς και τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης που εξαρτώνται από την χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Gazprom ζητά ο Κώστας Σκρέκας
Ενέργεια |

Φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Gazprom ζητά ο Κώστας Σκρέκας

Στην Αγ. Πετρούπολη από σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ. Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις Gazprom – ΔΕΠΑ Εμπορίας για τις ποσότητες του 2022. Η συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη στις 8 Δεκεμβρίου. Τα ρωσικά projects που δεν έγιναν ποτέ…

Ώρα αποφάσεων σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον για τον Nord Stream 2
Διεθνή |

Η τελευταία απότομη «στροφή» για τον Nord Stream 2

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα κληθεί άμεσα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας ή μη του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει πρακτικά ολοκληρωθεί. Οι ισορροπίες στο Βερολίνο και ο ρόλος της Ουάσιγκτον.

Σκρέκας – «Η αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή βούληση»
Ενέργεια |

Παρέμβαση Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας για την αγορά ενέργειας

Η πρόταση προβλέπει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος και το μέσο κόστος παραγωγής.