Σημαντική ανταπόκριση βρήκε η Βρετανία στη δεύτερη έκδοση πράσινου κρατικού ομολόγου σήμερα, γεγονός που επιβεβαιώνει το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πράσινα ομόλογα σε ένα διάστημα που οι διεθνείς οικονομίες χρηματοδοτούν την πράσινη αναμόρφωση τους.

Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν παραγγελίες ύψους 74 δισ. στερλίνων μέσα σε μόλις μισή ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Οι αρχές στόχευαν σε 6 δισ. στερλίνες από το δεύτερο πράσινο gilt λήξης του 2053, με κουπόνι 1,5%. Το ποσό αυτό έρχεται, ωστόσο, να προστεθεί στα 10 δισ. στερλίνες που συγκεντρώθηκαν από την ιστορική πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου, τον περασμένο μήνα, όταν οι προσφορές είχαν φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 100 δισ. στερλίνων.

Με τον τρόπο αυτό η Βρετανία έχει συγκεντρώσει αμέσως-αμέσως 16 δισ. στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος νέου δανεισμού που έχει δρομολογήσει με στόχο να χρηματοδοτήσει τα σχέδια του για τη μείωση των ρύπων για την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου. Θυμίζουμε δε, πως η Βρετανία φιλοξενεί την επικείμενη κρίσιμη διεθνή Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα ξεκινήσει στα τέλη του μηνός, στη Γλασκόβη.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η Βρετανία είχε μείνει πίσω σε σχέση με έτερες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την έκδοση πράσινων ομολόγων για την χρηματοδότηση των σχεδίων της που έχουν τον υψηλό στόχο της μείωσης των ρύπων κατά 68% μέχρι το 2030, όμως καλύπτει με ταχύτητα το χαμένο έδαφος εκμεταλλευόμενη και το καλύτερο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Μέχρι τώρα συνολικά 22 χώρες έχουν προχωρήσει στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου, ενώ τουλάχιστον οκτώ χώρες ακολουθούν στον άμεσο ορίζοντα. Στην πρώτη της έκδοση, με τεράστια επιτυχία, προχώρησε προ ημερών και η Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, που θα στοχεύει σε 250 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green