Εμμένει το χάσμα στον πυρήνα της βρετανικής κοινωνίας αναφορικά με το Brexit, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία του βρετανικού κοινού θα ψήφιζε και σήμερα το ίδιο, μην έχοντας αλλάξει γνώμη για το διαζύγιο ανεξαρτήτως των συνεπειών που ακολούθησαν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα εθνική έρευνα (British Social Attitudes), 9 στους 10 Βρετανούς θα ψήφιζαν το ίδιο, είτε ανήκουν στο στρατόπεδο του Remain ή των Brexitiers.

Επίσης, αν και η έξοδος από την Ε.Ε. έφερε μια ώθηση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τη βρετανική κυβέρνηση και μάλιστα στο υψηλότερο σημείο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η άνοδος αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε ψήφους από το στρατόπεδο των Brexitiers.

«Από τα στοιχεία της έρευνας καταλαβαίνουμε πως η Βρετανία παραμένει κομμένη στα δύο, με το ένα μισό της χώρας να συμφωνεί με το διαζύγιο και να αισθάνεται καλύτερα από τον τρόπο που κυβερνάται και το άλλο μισό που είναι πιο δυσαρεστημένο από ποτέ» σχολιάζει ο σερ Τζον Κέρτις, Βεκ των συγγραφέων της έρευνας.

Η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση θεσμικά βρισκόταν σε σταθερά καθοδική πορεία εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά το 1987 το 47% του κοινού είχε δηλώσει πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση, ένα ποσοστό που το 2019 είχε πέσει στο ναδίρ του 15% για να ακολουθήσει ένα εντυπωσιακό άλμα στο 23% το 2020. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως σε οπαδούς του Brexit, οι οποίοι τώρα εμπιστεύονται την κυβέρνηση σε ποσοστό 31% έναντι 12% το 2019, όταν οι οπαδοί του Remain παραμένουν σταθερά επιφυλακτικοί με ποσοστό 14%.

Πάντως, είναι ενδιαφέρον πως η έρευνα καταδεικνύει επίσης την επιρροή που άσκησε η πανδημία στην κοινωνία, με την ανησυχία της κοινής γνώμης για τα επίπεδα ανισότητας να διαμορφώνεται στο υψηλότερο σημείο από το 1998, μαζί με μια κάθετη αύξηση στη στήριξη προς το κράτος πρόνοιας και τα επιδόματα. Τα δύο τρίτα του βρετανικού κοινού, ήτοι 64%, ανησυχεί για τις ανισότητες, σε σχέση με το 57%, πριν δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ο πληθυσμός της γης πρόκειται να μειωθεί για πρώτη φορά, το 2100 λόγω υπογονιμότητας
Επικαιρότητα |

Γιατί θα μειωθεί ο πληθυσμός της γης για πρώτη φορά το 2100

Ο μείωση του πληθυσμού της γης είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε συναντήσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αυτή τη στιγμή 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν επάνω στη γη. Σε 40 χρόνια ο πληθυσμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 9,7 δισεκατομμύρια ενώ μέχρι το 2100 θα υπάρξει μείωση στα 8,8 δισεκατομμύρια.

ΟΗΕ – Η Γενική Συνέλευση αναβάλλει επ΄αόριστον τη διεθνή αναγνώριση των Ταλιμπάν και της χούντας της Μιανμάρ
Επικαιρότητα |

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναβάλλει επ΄αόριστον τη διεθνή αναγνώριση των Ταλιμπάν και της χούντας της Μιανμάρ

Για το Αφγανιστάν και τη Μιανμάρ διατυπώθηκαν ανταγωνιστικά αιτήματα διαπίστευσης από την προηγούμενη κυβέρνηση και το νυν καθεστώς στα Ηνωμένα Έθνη

Θρίλερ με τον Έλληνα αστυνομικό που συνέλαβαν οι Τούρκοι
Επικαιρότητα |

Θρίλερ με τον Έλληνα αστυνομικό που συνέλαβαν οι Τούρκοι

Η περίεργη αυτή υπόθεση ξεκίνησε την Κυριακή, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας αρχιφύλακας είχε πάει για εκδρομή στην Ανδριανούπολη, μαζί με τη σύντροφό του, έχοντας ξεκινήσει από τους Κήπους του Έβρου…

Όμικρον – Αύξηση στα κρούσματα, όχι στις νοσηλείες – Τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική
Επικαιρότητα |

Όμικρον: Τι δείχνουν τα στοιχεία από Νότια Αφρική για κρούσματα και νοσηλείες

Η εικόνα από τη Νότια Αφρική σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον δείχνει ενθαρρυντική. Χρειάζεται, όμως, χρόνος για την τελική αξιολόγηση της απειλής.