Θα είναι πολύ δύσκολο η διακυβερνητική Σύνοδος της Γλασκόβης να καταλήξει σε μια νέα συνθήκη για το Κλίμα, όπως έγινε στο Παρίσι το 2015, υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος θα προεδρεύσει των συνομιλιών, καθώς η χώρα του φιλοξενεί τη Σύνοδο.

«Αυτό που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε στη Γλασκόβη είναι πραγματικά, εξαιρετικά δύσκολο. Ήταν φανταστικό αυτό που πετύχαμε στο Παρίσι, όμως ήταν μια συμφωνία πλαισίου που άφησε να διαμορφωθούν στο μέλλον αρκετές λεπτομέρειες στους κανόνες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλόκ Σάρμα. Ο στόχος είναι να συμφωνήσουν περίπου 200 χώρες στην εφαρμογή σημαντικών περικοπών στα επίπεδα ρύπων, έτσι ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να μην ξεπεράσει το 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολο από το Παρίσι, σε όλα τα επίπεδα. Όμως, το θετικό είναι πως υπάρχει μια γενική κατανόηση πως είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση».

Τον Αύγουστο, ομάδα επιστημόνων της διακυβερνητικής επιτροπής για το Κλίμα εκπόνησε μια ιδιαίτερα δυσοίωνη μελέτη που κάνει λόγο για ανεπανόρθωτη καταστροφή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνόδου, η έκθεση της IPCC, αν και ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική, λειτούργησε εποικοδομητικά ασκώντας πιέσεις στην παγκόσμια κοινότητα και τους ηγέτες. Όμως, το πόσο έτοιμη είναι η διεθνής κοινότητα να δεσμευτεί σε αυστηρότερους στόχους θα φανεί σε λίγες ημέρες από τώρα.

«Το ερώτημα είναι αν τελικά οι χώρες είναι ή δεν είναι πρόθυμες να δεσμευτούν στη Γλασκόβη σε στόχους που θα καθιστούν εφικτό του στόχο της υπερθέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση». Στη Συνθήκη του Παρισιού, οι χώρες-μέλη είχαν δεσμευτεί να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να «καταβάλουν προσπάθειες» ώστε να μείνει και κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Θυμίζουμε πως η Σύνοδος COP26, ξεκινά την επόμενη Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, έχοντας ήδη αναβληθεί κατά ένα χρόνο, λόγω της πανδημίας. Θα παραστούν τουλάχιστον 120 διεθνείς ηγέτες και πάνω από 25.000 αξιωματούχοι και επιστήμονες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στυλιανίδης- Δημητριάδης – Θωράκιση υποδομών κατά κινδύνων της κλιματικής αλλαγής
Green |

Στυλιανίδης- Δημητριάδης: Θωράκιση υποδομών για κινδύνουνς από κλιματική αλλαγή

Συνάντηση με τον CEO του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, που εποπτεύει την πλειονότητα των δημοσίων επιχειρήσεων, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

Κομισιόν – Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….
Green |

Κομισιόν: Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….

Στα 14 δισ. ευρώ για το 2015-2020 οι επιδοτήσεις της Ελλάδας στα ορυκτά καύσιμα - Πρώτη η χώρα μας στην Ε.Ε. επιχορηγώντας με το 1% του ΑΕΠ - Μόλις στο 1,8 δισ. ευρώ οι ενισχύσεις στα αιολικά πάρκα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει
Green |

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας Μεσσηνίας που εξαρτώνται από την εξόρυξη και χρήση λιγνίτη καθώς και τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης που εξαρτώνται από την χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας