Με στόχευση συγκεκριμένους κλάδους με προοπτικές, και όχι απλώς την ενίσχυση και προσέλκυση επενδύσεων, αλλά τη μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα ως προς τις διαδικασίες ένταξης καταρτίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Στόχευση είναι να «περάσει» από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου και να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, ο νέος αναπτυξιακός εισάγει καινοτομίες, οι οποίες έρχονται να καλύψουν ανάγκες που απαιτούνται στο νέο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον και παράλληλα να εξαλείψει τις παθογένειες και κενά προηγούμενων νόμων.

Ψηφιακές διαδικασίες

Οι διαδικασίες θα είναι ψηφιακές, έτσι ώστε ο κάθε επενδυτής να μπορεί να παρακολουθεί την πορεία αδειοδότησης του φακέλου, με την επένδυση που επέβαλε, μέσα από το κινητό του τηλέφωνο και να γνωρίζει σε ποιον υπάλληλο βρίσκεται ο φάκελός του και πόσες μέρες εκ του νόμου έχει δικαίωμα ο υπάλληλος να τον κρατήσει.

Κεντρική στόχευση είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης και είναι αναγκαία στην αγορά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος αναπτυξιακός θα ενσωματώνει δώδεκα καθεστώτα με έμφαση στην πράσινη μετάβαση, τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την κυκλική οικονομία, ενώ οι θεματικές ενότητες θα αφορούν τη στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0), τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση των δεξιοτήτων, την κοινωνική συνοχή, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του, την αγροδιατροφή, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, τις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.

Εμπλοκή ιδιωτών

Ειδική μέριμνα έχει δοθεί στην ευελιξία και στην επίσπευση των διαδικασιών. Κάτι που σχεδιάζεται να καταστεί εφικτό μέσα από την απαλοιφή γραφειοκρατικών διαδικασιών και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα τόσο στο στάδιο της έγκρισης, όσο και στην παρακολούθηση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού άνω του ενός εκατ. ευρώ θα ανατίθεται ως προς την αξιολόγηση, την ένταξη και την παρακολούθηση υλοποίησής του σε ιδιώτη ορκωτό ελεγκτή.

Η επίβλεψη θα διαρκεί μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης

Για τα επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού κάτω του ενός εκατ. ευρώ, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει είτε ορκωτό είτε να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας που ανήκει για την παρακολούθηση της επένδυσης με ρητή πρόβλεψη για αξιολόγηση της επενδυτικής πρότασης εντός 45 ημερών, ώστε να αποφεύγονται τυχόν καθυστερήσεις.

Στην περίπτωση που η προθεσμία θα παρέρχεται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τότε αυτομάτως η αίτηση θα περνά σε ορκωτό λογιστή, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέσα σε οκτώ ημέρες.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα προχωρούν γρήγορα οι εγκρίσεις και δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα προηγούμενων ετών, με επενδυτικά σχέδια που έμειναν στα συρτάρια για χρόνια.

Το είδος των ενισχύσεων που θα παρέχεται θα είναι με τη μορφή των επιχορηγήσεων, της χρηματοδοτικής μίσθωσης, των επιδοτήσεων του κόστους απασχόλησης καθώς και φορολογικές απαλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα δίδεται και η δυνατότητα χορήγησης άτοκων δανείων, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε αυτή την περίπτωση όμως άτοκο δανεισμό θα μπορούν να λάβουν μόνο εκείνες οι επιχειρήσεις που θα επενδύουν σε κλάδους, που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επανάκαμψη της Επενδυτικής Ελκυστικότητας της Ελλάδας
Academia |

Επανάκαμψη της Επενδυτικής Ελκυστικότητας της Ελλάδας

Η επανάκαμψη της επενδυτικής ελκυστικότητας δεν έπεσε από τον ουρανό: πολιτική σταθερότητα, διαχείριση του υγειονομικού προβλήματος, συνετή διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης και ενεργητική εξωτερική πολιτική και προπαντός νέο νομοθετικό πλαίσιο

Ρέγκλινγκ – Σαφής πρόοδος αλλά και κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία
Οικονομία |

Ρέγκλινγκ: Σαφής πρόοδος αλλά και κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Ο Κ. Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι με βάση τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, «υπάρχει σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η συνεχής μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Πισσαρίδης στο GES 2021 – Οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στους τομείς που βασίζονται στην κοινωνική διάδραση
Οικονομία |

Πισσαρίδης: Zητούμενο η ανάπτυξη που θα ωφελήσει τους πάντες

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του London School of Economics και κάτοχος νόμπελ οικονομίας,μίλησε στο πλαίσιο του Greek Economic Summit 2021, που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη στρατηγική σύμπραξη του U.S. Chamber of Commerce και του Atlantic Council.

Αναστασάτος (Eurobank) – Πώς θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
Οικονομία |

Αναστασάτος (Eurobank): Πώς θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον Δρ Τάσο Αναστασάτο, Επικεφαλής Οικονομολόγο του Ομίλου της Eurobank, η ανάκαμψη βασίστηκε, σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς και των εξαγωγών λόγω ισχυρού θετικού αποτελέσματος βάσης κυρίως στον τουρισμό.

Eurogroup – Θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας – Πράσινο φως στην εκταμίευση των 767 εκατ.
Οικονομία |

Εurogroup: Θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας - Πράσινο φως στην εκταμίευση των 767 εκατ.

Aαναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΥΠΟΙΚ – Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Κρήτη
Ακίνητα |

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Κρήτη

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από τον σεισμό, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή των εν λόγω ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ