Η επόμενη μεγάλη παραγωγή ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας θα γίνουν στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα έχει στους τίτλους της το όνομα του Σιλβέστερ Σταλόνε.

Το Ναυπηγείο στο Λαύριο

Το ναυπηγείο της ελληνικής εταιρείας κατασκευής και εμπορίας σκαφών αναψυχής και ναυτιλιακών ειδών, με την επωνυμία Technohull, στο Λαύριο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Εξαγωγική Επίδοση: Το χαρακτηριστικό της επιχείρησης  είναι το εξής: πρόκειται για καθετοποιημένη παραγωγική επιχείρηση που εξάγει το 70 % της παραγωγής της. «Επισκέπτομαι μία εταιρεία εξωστρεφή, δυναμική, η οποία συνδέεται με τη θάλασσα και η οποία αποδεικνύει, ότι μπορούμε να είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί σε τομείς, όπου δυστυχώς μέχρι σήμερα υπολειπόμασταν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «είμαστε στη φάση σημαντικών παρεμβάσεων για την εξυγίανση όλης της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα».

 Στη Βουλή

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) Κατερίνα Πραματάρη – επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ και partner του Uni.fund με πρόσκληση του συναδέλφου της στο Πανεπιστήμιο και προέδρου της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής Χρήστου Ταραντίλη παρουσίασε στους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής την πραγματικότητα σχετικά με τις προσπάθειες για την προώθηση και την ανάδειξη της επιχειρηματικότητα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Σε κάθε περίπτωση, παρά τα προβλήματα που προκαλούν νοοτροπίες αλλά και παραβατικές συμπεριφορές, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο είναι σταθερά στη πρωτοπορία της νεανικής επιχειρηματικότητας όπως αυτή συνδέεται με την έρευνα και την καινοτομία.

Τα Βραβεία

H Cynthia Harvey, Public Affairs Officer της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ήταν εκείνη που αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων ανακοίνωσε το βραβείο στην κατηγορία “Start-ups” του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge 2021 που διοργανώθηκε για 3η φορά από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά -νικήτρια αναδείχθηκε η εταιρεία GEP Unmanned Technologies. Το ίδιο έκαναν και η Εύα Πολυζωγοπούλου, αναπληρώτρια διευθύντρια Προγραμμάτων, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ( Μέγας Δωρητής), η Μαριάννα Βρεττού, Marketing Manager, BASF Ελλάς και η Σόνια Μουσαβερέ, Head of Communications, Bayer Ελλάς ανακοίνωσαν τα 3 βραβεία στην κατηγορία “Ideas” – AgroCognition, Track4Value και Digital Bites. Όλοι τους, Ίδρυμα, Πρεσβεία και οι δύο πολυεθνικές στηρίξαν και στηρίζουν την προσπάθεια να αναδειχθούν έξυπνες και καινοτομικές ιδέες από τον ευρύτερο χώρο της αγροδιατροφής – agrofood, aggrotech και agrologistics.

Οι τέσσερις νικήτριες ομάδες εντάσσονται σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, διάρκειας 5 μηνών, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: έπαθλα για την κάλυψη των αναγκών ανάπτυξης των προτάσεων (προϊόντα και υπηρεσίες) συνολικού ύψους 23.000 ευρώ (8.000 ευρώ για τη νικήτρια ομάδα στην κατηγορία των startups και 5.000 ευρώ για κάθε νικήτρια ομάδα στην κατηγορία των ideas), εξατομικευμένη υποστήριξη και συμβουλευτική, από αναγνωρισμένα στελέχη της αγοράς και ακαδημαϊκό δυναμικό του Rutgers University των ΗΠΑ, πρόσβαση σε ευκαιρίες διεθνούς δικτύωσης και χρηματοδότησης και τέλος, δυνατότητα πιλοτικών δοκιμών πεδίου.

Η Δημόσια Διαβούλευση

Δεν χρειάζεται κανείς να μαντέψει για το ποιο ήταν το κύριο αίτημα των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και τη ρύθμιση ζητημάτων απολιγνιτοποίησης (και πιο συγκεκριμένα, η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης που εξαρτώνται από την εξόρυξη και χρήση του λιγνίτη και των Περιφερειών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης που εξαρτώνται από τη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).

Δεδομένα πράγματα: Συμμετοχή στη διοίκηση των νέων φορέων που συγκροτούνται προκειμένου να προωθηθεί το φιλόδοξο αλλά και δύσκολο λόγω ιδιαίτερων απαιτήσεων εγχείρημα της Δίκαιης Μετάβασης στις περιοχές που «αποχαιρετούν» τον λιγνίτη.

Το Άρθρο 15: Αν δεν με απατά η μνήμη μου 15 σχόλια συγκέντρωσε το άρθρο 15 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στη σύσταση της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. της. Για την ακρίβεια του πράγματος πρόκειται για νέα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε. (ΕΛ.Ε.Δ.Α.Μ.)» και διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» η οποία αναλαμβάνει την ιδιοκτησία των εδαφών εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) και όπως προβλέπει το νομοσχέδιο θα έχει ως «κύριο σκοπό την αναβάθμιση και αξιοποίησή τους, τον ανασχεδιασμό των επιχειρηματικών προοπτικών ανάπτυξής τους, την προσέλκυση, την προώθηση επενδύσεων και επενδυτικών συνεργασιών και την end- to- end υποστήριξη των επενδυτών, την εκτέλεση και διαχείριση έργων υποδομής και ανάπτυξης στις περιοχές δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, την ωρίμανση, ανάθεση και παρακολούθηση έργων, τα οποία υλοποιούνται στις περιοχές μετάβασης υπό τη μορφή ΣΔΙΤ, τη λειτουργία της ως βασικός τελικός δικαιούχος του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης (ΔΑΜ) και τη λειτουργία της ως επισπεύδων φορέας για τη σύνταξη των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.)».

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφέρεια Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ζητά αφενός να «διατυπωθεί ρητά η δημιουργία Παραρτημάτων της εταιρείας στις Περιοχές ΔΑΜ και να προβλεφθεί η στελέχωση αυτών» και αφετέρου, «στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα πρέπει να προβλεφθεί η εκπροσώπηση κάθε περιοχής ΔΑΜ που έχει Ζώνη Απολιγνιτοποίησης», ενώ ο δήμαρχος Εορδαίας| Παναγιώτης Πλακεντάς ήταν πολύ  συγκεκριμένος στη δική του παρέμβαση: Να ορισθεί ότι η έδρα της εταιρείας να είναι στη Δυτική Μακεδονία και υποχρεωτικά να ιδρυθούν παραρτήματα σε όλους τους πληττόμενους δήμους των περιοχών ΔΑΜ.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης: Αλλά, για τα της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε σχόλια και παρεμβάσεις έχουμε και σε εκείνους που προτίμησαν να ασχοληθούν με το άρθρο 1. Για παράδειγμα ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας γράφει ότι «η σύσταση της Μετάβαση Α.Ε., κρίνεται θετικά καθώς εκτιμάται ότι θα διασφαλίζει ταχύτητα και ευελιξία στην υλοποίηση και ολιστική προσέγγιση (αδειοδοτήσεις, μελέτες, διαδικασίες ανάθεσης, επίβλεψης, παραλαβής κλπ). Όμως δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά για την συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η διοίκηση και συνεπώς η εξέλιξη του προγράμματος θα υλοποιούνται μακριά από τις πληττόμενες περιοχές, γεγονός που δημιουργεί τουλάχιστον ανασφάλεια στην τοπική κοινωνία.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το νέο χαρακτηριστικό της νέας ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής και του νέου ΕΣΠΑ, είναι η εδαφική προσέγγιση διακυβέρνησης ώστε να αξιοποιηθεί η τοπική γνώση και το τοπικό κεφάλαιο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και η έδρα λήψης αποφάσεων και υλοποίησης των πολιτικών να μεταφερθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες τους οποίους αφορούν. Ο συγκεντρωτισμός του συστήματος διακυβέρνησης δεν ευνόησε ούτε τη γρήγορη, ούτε την αποτελεσματική υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής. Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, ζητά ενίσχυση της εδαφικής προσέγγισης στην περιφερειακή ανάπτυξη και ενίσχυση της αποκέντρωσης και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχεία για την αποτελεσματική λειτουργία του όποιου συστήματος διακυβέρνησης είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος θα είναι ισχυρή σε τοπικό επίπεδο, κάτι που απαιτεί συμμετοχή στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση. Στο Σύστημα διακυβέρνησης πρέπει υπάρχει ισχυρή τοπική συνιστώσα. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων των πληττόμενων περιοχών, σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης του Προγράμματος ΔΑΜ. Κατόπιν των ανωτέρω:

  1. Προτείνεται η Έδρα της ειδικής υπηρεσίας ΔΑΜ, αλλά και η έδρα της «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» να είναι η έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εφόσον η ίδρυσή της αφορά κύρια την περιοχή και αυτή πρέπει να εξυπηρετήσει. Επίσης η στελέχωση της υπηρεσίας ΔΑΜ, αλλά και της Εταιρίας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» να γίνει κυρίως με τοπικά στελέχη της δημόσιας διοίκησης ή της επιστημονικής και επαγγελματικής κοινότητας, εφόσον γνωρίζουμε ότι η περιοχή πλήττεται από ανεργία και φυγή του νέου επιστημονικού δυναμικού της, γεγονός που θα βελτίωνε κατά ένα μέρος το θέμα της απασχόλησης και του “brain drain”.
  2. Διεκδικούμε τη συμμετοχή στο ΔΣ της «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των λιγνιτικών περιοχών. Συγκεκριμένα προτείνεται η συμμετοχή ενός εκπρόσωπου του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων στο ΔΣ της Εταιρείας, καταλαμβάνοντας μία από τις τρείς άλλες (πλην του Προέδρου και του Δ/ντος Συμβούλου) έδρες.
  3. Ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ’ αυτό. Στο βαθμό που η σχετική πρόβλεψη απορρέει ήδη από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η πρόβλεψη ενεργοποίησης του Παρατηρητηρίου στο σχέδιο νόμου και η απονομή σ’ αυτό εποπτικής φύσεως αρμοδιοτήτων, αποτελεί προϋπόθεση δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα ενισχύσει τη λογοδοσία και την διαφάνεια».

Μπορεί να διαφωνεί ή να συμφωνεί κανείς με την παρέμβαση του δημάρχου Μαλούτα αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι συγκροτημένη και τεκμηριωμένη.

Η Μεγαλόπολη: Αλλά, έχουμε και άλλες παρεμβάσεις από δημάρχους, όπως εκείνη της Δημοτικής Αρχής Μεγαλόπολης  που ζητά να υπάρξει πρόβλεψη για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, πέρα από το Ελληνικό Δημόσιο, και των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης, με συνολικό ποσοστό συμμετοχής έως 49%, ενώ διεκδικεί και συμμετοχή στο Δ.Σ.

Από την πλευρά της, η WWF Ελλάς θεωρεί  πως ο χρόνος που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση ήταν  «αδικαιολόγητα μικρός»  και διατυπώνει την άποψη  ότι το νομοσχέδιο «επί της ουσίας διαμορφώνει ένα νέο, συγκεντρωτικό και αδιαφανές σύστημα διακυβέρνησης της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, υπό τη σχεδόν αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στερώντας τη δυνατότητα ουσιαστικού συντονισμού και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία και βεβαίως τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του WWF Ελλάς πιστεύουν ότι από το νομοσχέδιο «απουσιάζει κάθε πρόθεση να ενσωματωθούν περαιτέρω οι τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην προσπάθεια. Χαρακτηριστικά, συστήνονται νέοι οργανισμοί με συγκεντρωτικές υπερεξουσίες (…) και μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, από τους οποίους όχι μόνο απουσιάζει η εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά δεν προβλέπονται καν οι όροι συμμετοχής και διαλόγου μαζί τους.

Τέλος, απουσιάζει κάθε αναφορά στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και τη δίκαιη μετάβαση ως συστατικό στοιχείο της προσπάθειας επίτευξης του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας».

Τέλος, από τη μακροσκελή παρέμβαση του ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη κρατώ την αναφορά στο «προξενιό» όπου «η νύφη ήταν άσχημη, τη στόλιζαν με χίλια-δυο κοσμητικά επίθετα, για να αποφύγουν να αποκαλύψουν την πραγματικότητα και με διάφορα προσχήματα, δεν την παρουσίαζαν στο γαμπρό, παρά μόνο εντός της εκκλησίας, μετά την τέλεση του μυστηρίου».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories