Όταν κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο στο νησί της Αγίας Ελένης που βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, αρχικά ονομάστηκε ως το «πιο αχρείαστο αεροδρόμιο του κόσμου». Αυτό, όπως αναφέρει το CNN, οφείλεται στο γεγονός ότι οι διατμητικοί άνεμοι στον διάδρομο προσγείωσης στην άκρη του γκρεμού κατέστησε αρχικά επικίνδυνη την προσγείωση.
Σήμερα το αεροδρόμιο είναι σε λειτουργία, αλλά είναι κατηγορίας Γ, που σημαίνει ότι οι πιλότοι πρέπει να εκπαιδευτούν ειδικά για να προσγειωθούν εκεί.
Σύμφωνα πάντα με το CNN, δεν είναι το μοναδικό αεροδρόμιο ιδιαίτερων… απαιτήσεων. Ακολουθούν μερικά από τα πιο συναρπαστικά (αλλά και τρομακτικά) αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.
Μαδέρα, Πορτογαλία
Όσοι πάνε διακοπές στη Μαδέρα γνωρίζουν ότι το νησί είναι διαβόητο για τις δύσκολες προσγειώσεις — και μερικές φορές αδύνατες! Η εγγύτητα του αεροδρομίου σε έντονα ανάγλυφα σημαίνει αναταράξεις και διατμητικούς ανέμους, κατά την τελική προσέγγιση. Ο διάδρομος τελειώνει στην άκρη του γκρεμού και στις δύο πλευρές — αλλά ευτυχώς είναι χαμηλός, με δρόμο από την κάτω πλευρά.
Leh, Ινδία
Το 23ο αεροδρόμιο στον κόσμο από την άποψη του υψομέτρου στο οποίο έχει κατασκευαστεί, έχει όνομα Leh και βρίσκεται στα 10,682 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Περιτριγυρισμένο από βουνά, με σύντομο διάδρομο προσγείωσης, βάλλεται συχνά από ισχυρούς ανέμους το απόγευμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πτήσεις περιορίζονται μόνο το πρωί. Δεν επιτρέπονται αεροπλάνα ευρείας ατράκτου και βαριά, και όλοι οι πιλότοι που προσγειώνονται εδώ λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση.
Sint Maarten
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από πλάνα από αεροσκάφη που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Sint Maarten της Καραϊβικής. Αυτό συμβαίνει επειδή ο διάδρομος προσγείωσης ξεκινά κατευθείαν δίπλα σε μια παραλία, που σημαίνει ότι τα αεροπλάνα πετούν λίγο πάνω από τους λουόμενους προτού προσγειωθούν ακριβώς λίγο πιο πέρα. Το 2017, μια γυναίκα σκοτώθηκε από έκρηξη κινητήρα τζετ καθώς ήταν σκαρφαλωμένη σε φράχτη του αεροδρομίου μαζί με άλλους τουρίστες και παρακολουθούσε την προσγείωση. Πάντως η απογείωση είναι ελαφρώς πιο τρομακτική από την προσγείωση — αφού τα αεροπλάνα κατευθύνονται κατευθείαν προς το βουνό προτού σηκωθούν από τον αεροδιάδρομο.
Paro, Μπουτάν
Κατασκευασμένο στα 7.364 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Paro είναι το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο του Μπουτάν — ωστόσο λίγοι πιλότοι έχουν άδεια να προσγειωθούν εκεί, τόσο δύσκολη είναι η προσέγγιση. Οι προσγειώσεις επιτρέπονται μόνο σε συνθήκες καλής ορατότητας (για αρχάριους μόνο στο φως της ημέρας) επειδή δεν υπάρχει ραντάρ, επομένως τα αεροπλάνα πρέπει να κάνουν χειροκίνητη προσέγγιση. Πρέπει επίσης να πετούν ανάμεσα σε λόφους και πάνω από σπίτια πριν προσεγγίσουν στον αεροδιάδρομο προσγείωσης.
London City, Ηνωμένο Βασίλειο
Το να πετάς ακριβώς πάνω από μια πρωτεύουσα προς προσγείωση είναι ένα ασυνήθιστο συναίσθημα αυτές τις μέρες, αλλά προσεγγιζοντας στην πόλη του Λονδίνου το αεροπλάνο θα περάσει δίπλα από τους ουρανοξύστες του Σίτι του Λονδίνου, και θα προσγειωθεί σε τόσο απότομη γωνία που ο επιβάτης συχνά έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ελικόπτερο.
Εθνικός αερολιμένας Reagan, ΗΠΑ
Τον Ιούνιο του 2021, όταν ένα αεροπλάνο της Frontier Airlines γλίστρησε από τον διάδρομο στο αεροδρόμιο Ronald Reagan , ένας επιβάτης το περιέγραψε ως «λίγο τρομακτικό». Η απότομη στροφή που κάνουν τα αεροπλάνα κοντά στον ποταμό Potomac για να ευθυγραμμιστούν με τον διάδρομο προσγείωσης και η αποφυγή των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων σε όλη την πόλη, καθιστούν αυτό το αεροδρόμιο το πιο δύσκολο για πιλότους.
Ίνσμπρουκ, Αυστρία
Περιτριγυρισμένη από βουνά, η πρωτεύουσα του Τιρόλου είναι ένας κορυφαίος προορισμός για σκι – και ένας υπέροχος προορισμός με αεροπλάνο. Η πρόκληση για τους πιλότους είναι μεγαλειώδης αλλά με διαφορετικό τρόπο. Τα αεροπλάνα πρέπει να βυθιστούν από τα σχεδόν 8.000 πόδια, να αντιμετωπίσουν τη διάτμηση του ανέμου που προέρχεται από τα βουνά και, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, απαιτούνται περίτεχνες ενέργειες για να προσγειωθούν στην κοιλάδα.
Congonhas, Βραζιλία
Το αεροδρόμιο εσωτερικού του Σάο Πάολο είχε παλαιότερα πρόβλημα με την αποχέτευση — ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα το 2007. Μετά από αυτό, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου έσπευσαν να διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά η προσγείωση εδώ παραμένει ριψοκίνδυνη. Μόλις λίγα μίλια από το κέντρο της πόλης – που στο Σάο Πάολο σημαίνει ότι βρίσκεται ακόμα στη μέση της πόλης – ο ενιαίος διάδρομος, που έκανε το ντεμπούτο του στη δεκαετία του 1930, περιβάλλεται από πυκνή αστική δόμηση, που σημαίνει ότι οι πιλότοι πετάνε το αεροπλάνο πάνω από πολυκατοικίες και ταράτσες μέχρι την τελευταία στιγμή.
Lukla Νεπάλ
Βουνά, διάτμηση ανέμου και σύντομος διάδρομος – η Λούκλα τα έχει όλα. Συχνά ονομάζεται το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο του κόσμου, η πύλη προς το Έβερεστ, στα βουνά του Νεπάλ, ο διάδρομος προσγείωσης είναι απλωμένος σε μια πλαγιά ανάμεσα σε βουνά ενώ τελειώνει σε έναν πολύ μεγάλο γκρεμό. Για να βοηθήσει τα αεροπλάνα να επιβραδύνουν, έχει ακόμη και κλίση προς τα πάνω! Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο – εάν ένα αεροπλάνο βρίσκεται σε τελική κάθοδο, πρέπει να προσγειωθεί. Ωστόσο, η θέα στο βουνό είναι απίστευτη στο δρόμο προς τα κάτω.
Πηγή: CNN
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;