Εν συντομία…

Με την εξάπλωση των προβλημάτων ασφάλειας και της διαρροής δεδομένων, ο Edward Snowden έχει πλέον εστιάσει στον αχαρτογράφητο χώρο της κρυπτογράφησης. Σε μία προσπάθεια του να καταπολεμήσει την παραβίαση της ιδιωτικότητας, έχει εισχωρήσει στο ‘κυνήγι εύρεσης’ νέων απειλών. Στο οπτικό του πεδίο εντοπίζεται νέο κρύπτο-πρότζεκτ από τον ιδρυτή του Y Combinator, Sam Altman, επ’ ονόματι Worldcoin.

Το αμφιλεγομένο πρότζεκτ Worldcoin

Το Worldcoin πρότζεκτ έχει ως στόχο να σαρώνει τους βολβούς των ματιών των χρηστών, με αντάλλαγμα την πληρωμή τους στο κρυπτονόμισμα WDC. Με άλλα λόγια, απονέμει δωρεάν κρυπτονομίσματα σε οποιονδήποτε σκανάρει τα μάτια του.

Το σκανάρισμα πραγματοποιείται μέσω μίας συσκευής που ονομάζεται «The Orb», η οποία μετατρέπει την εικόνα των ματιών σε «σύντομο αριθμητικό κώδικα».

Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύει να μετριάσει τις απάτες και τις παραβιάσεις που προκαλούνται από bots και χάκερς.

Στον επίσημο ιστότοπο του έργου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για να διανεμηθεί γρήγορα το νέο νόμισμα WDC στα χέρια όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, το Worldcoin θα επιτρέψει σε όλους να διεκδικήσουν δωρεάν μερίδιο από αυτό».

Ουσιαστικά, ο διαμοιρασμός δωρεάν νομισμάτων σε οποιονδήποτε σκανάρει τα μάτια του, είναι μία προσπάθεια ενσωμάτωσης περισσότερων ανθρώπων στο έργο.

Οι ενστάσεις του Snowden

Ο περιβόητος για τη διαρροή κρατικών εγγράφων, Edward Snowden, εντοπίζει πληθώρα προβλημάτων στο πρότζεκτ του Altman.

O υποστηρικτής της ιδιωτικότητας μοιράστηκε τους προβληματισμούς του μέσω ενός επικριτικού Tweet.

«Αυτό μοιάζει σαν να δημιουργεί μια παγκόσμια (hash) βάση δεδομένων με σαρώσεις ίριδας των ανθρώπων (για «δικαιοσύνη») και απομακρύνει τις συνέπειες, λέγοντας ότι διαγράψαμε τις σαρώσεις!».

Πράγματι, το έργο του Worldcoin ισχυρίζεται ότι η αρχική εικόνα των ματιών κάθε χρήστη ‘δεν θα χρειαστεί να αποθηκευτεί ή να μεταφορτωθεί’.

Ο Snowden συνεχίζει επιθετικά καταγράφοντας «Αποθηκεύετε τα hashes που παράγονται από τις σαρώσεις. Hashes που ταιριάζουν με μελλοντικές σαρώσεις. Μην καταχωρείτε τους βολβούς των ματιών».

Κύριο επιχείρημα του Edward είναι πως το ανθρώπινο σώμα δεν είναι ένα εισιτήριο.

Τα ξεσπάσματα στο Twitter

Αρκετοί χρήστες του Twitter έχουν αποδοκιμάσει την ιδέα. Η χρήση τέτοιων προσωπικών δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαρροή βιομετρικών πληροφοριών και την εμπορευματοποίηση τους στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα δεδομένα δεν θα περιέλθουν στα χέρια τρίτων.
Το Worldcoin ποντάρει στην ανθρώπινη φιλαργυρία, ώστε να πετύχει την επέκταση του και να ‘καλύψει’ τις προαναφερθείσες ανησυχίες .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα