Πάγο… βάζει η κυβέρνηση στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ στο συρτάρι μένουν τα όποια σενάρια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να προσανατολίζεται στην παράταση της αναστολής της ολοκλήρωσης της τελευταίας φάσης της πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Να σημειωθεί ότι εκτός από το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και τα Ελληνικά Πετρέλαια πωλούν τη συμμετοχή τους (35%) στη δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται στη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η απόφαση για το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης λαμβάνεται για δύο λόγους, όπως αναφέρουν στον Ο.Τ. καλά πληροφορημένες πηγές:

1.       Η ένταση και το βάθος της ενεργειακής κρίσης δημιουργούν την ανάγκη ώστε το ελληνικό δημόσιο να αξιοποιεί οποιοδήποτε «όπλο» έχει στη διάθεση του προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία από το ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Κάτι που φάνηκε πρόσφατα με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την παρέμβαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά ώστε να απορροφήσει το 15% των ανατιμήσεων προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη οικονομική ελάφρυνση στα νοικοκυριά.

2.       Η δικαστική εκκρεμότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE δεν θεωρείται ότι θα λήξει άμεσα, ακόμη κι αν το Εφετείο Αθηνών εξέδιδε σήμερα την απόφαση επί των προσφυγών που έχουν ασκήσει οι δύο επιχειρήσεις.

Πηγές εκτιμούν πως όποια κι αν είναι η απόφαση οι δύο αντίδικοι θα συνεχίσουν τη δικαστική διαδρομή αποζητώντας τη δικαίωση τους. Πολύ περισσότερο, λένε οι ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση που την τρέχουσα δικαστική διαμάχη χάσει η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Τι θα συνέβαινε; Όπως συνεχίζουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, η βιομηχανία, ακόμη κι αν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσιζαν την αλλαγή του τρόπου της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα χτύπαγε δικαστικά ξανά. Και μάλιστα θεωρούν ότι η νέα προσφυγή θα έπληττε και το νέο μοντέλο της αποκρατικοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σενάρια που εξετάζονται είναι η απόσχιση της θυγατρικής «Φυσικό Αέριο Ελλάδας» από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε να μην πωληθεί η μητρική αλλά η εταιρία λιανικής πώλησης αερίου και ρεύματος. Κατά τις πληροφορίες, οι εκτιμήσεις θέλουν πως η ELFE θα χτύπαγε δικαστικά και τη θυγατρική μπλοκάροντας και αυτήν την ιδιωτικοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία διεκδικεί αποζημίωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010-2015.

Τα ΕΛ.ΠΕ

Χειρόφρενο, όμως, σηκώνεται και στην πώληση των μετοχών του δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η συμμετοχή του κράτους ανέρχεται στο 35,5% και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πώλησης πριν από περίπου δύο χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ βρισκόταν στην επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων για την καλύτερη αξιοποίηση του ποσοστού.

Πληροφορίες θέλουν, πως τόσο λόγω της διαδικασίας του εταιρικού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη όσο κι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης τα οποία σενάρια μένουν στο συρτάρι.

Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης, μέσα από τη συμμετοχή της στην εισηγμένη, να παρεμβαίνει προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών των καυσίμων και πετρελαιοειδών στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια