Σήμερα εκτός απροόπτου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Πάνος Αμυράς θα εκδώσουν την απόφαση για την κατανομή των εσόδων των αέριων ρύπων θερμοκηπίου που αφορούν στο 2021.

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν πηγές, θα ορίζει και το ποσό που θα διατεθεί στο νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο και θα χρηματοδοτήσει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων ανέρχονται στο 1 δις. ευρώ και εξ αυτών ποσό της τάξης περίπου των 470 εκ. ευρώ προορίζεται για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, από τα 470 εκ. τα 327 εκ. ευρώ θα αφορούν στην επιδότηση των λογαριασμών των νοικοκυριών και των μικρών επαγγελματιών αλλά και των δικαιούχων του ΚΟΤ, τα 90 εκ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, τα 40 εκ. ευρώ για την επανασύνδεση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αποκοπές της ηλεκτροδότησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές και 30 εκ. ευρώ για την τηλεθέρμανση της Εορδαίας.

Πηγές του ΥΠΕΝ επαναλαμβάνουν πως αν χρειαστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα αυξηθεί. Κάτι που μπορεί να συμβεί αν οι αυξήσεις των τιμολογίων είναι υψηλότερες από αυτές που έχουν εκτιμηθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις αφορούν στη χορήγηση ενίσχυσης 9 ευρώ ανά λογαριασμό για τον Σεπτέμβριο και 18 ευρώ ανά λογαριασμό για κάθε μήνα από τους Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Ο ΕΛΑΠΕ

Η διάθεση του κονδυλίου των 470 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα, έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει «ψαλίδι» στα έσοδα που προορίζονται για τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Πληροφορίες φέρουν στην υπουργική απόφαση να προβλέπεται η κατανομή μόλις του 30% των εσόδων από τις δημοπρασίες των ρύπων. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη της προηγούμενης νομοθεσίας όριζε τη διάθεση τουλάχιστον του 60%. Το ποσοστό αυτό κατόπιν πρόσφατης τροπολογίας διαγράφηκε παραπέμποντας στα όσα θα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή δεν τυγχάνει και θερμής υποδοχής από τους παραγωγούς ΑΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου 10 μέρες σχετικό μήνυμα είχε στείλει και ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο είχε υπογραμμίσει: «Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος έχοντας την ανάγκη ενίσχυσης των καταναλωτών στην ισχυρή ενεργειακή κρίση, και καταλαβαίνουμε αυτή την ανάγκη, και να κάνουμε βιαστικές κινήσεις με αφαίμαξη στον ΕΛΑΠΕ. Θέλει μία ισορροπία να μην καταστραφεί ο ΕΛΑΠΕ. Βοηθάει ο ειδικός λογαριασμός. Πράγματι τα προηγούμενα χρόνια ευεργετήθηκαν οι ΑΠΕ από κρατική ενίσχυση για να γίνει σήμερα η φθηνότερη ενέργεια»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια