Η Verizon και η Amazon θα συνεργαστούν ώστε να χρησιμοποιήσουν το υπό διαμόρφωση σύμπλεγμα δορυφόρων της δεύτερης ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ακόμη και οι πλέον απόμακρες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Amazon εργάζεται, μέσω του Project Kuiper, στην ανάπτυξη ενός δικτύου 3.236 δορυφόρων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή υψηλής ταχύτητας Internet οπουδήποτε στον πλανήτη. Ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εκτόξευση των δορυφόρων του Project Kuiper, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή (Federal Communications Commission) έδωσε ήδη από την περασμένη χρονιά την έγκρισή της για το πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι η Amazon θα επενδύσει στο Kuiper πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών ουσιαστικά αποσκοπεί στην επέκταση του επίγειου δικτύου της Verizon μέσω του σχεδιαζόμενου δορυφορικού δικτύου της Amazon. Ήδη ομάδες των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει να εργάζονται από κοινού για την «οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών που θα βοηθήσουν στην επέκταση της ασύρματης κάλυψης σε αγροτικές και απομακρυσμένες κοινότητες, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Υπενθυμίζεται ότι ανταγωνιστικό του προγράμματος Kuiper είναι το δίκτυο Starlink της SpaceX, το οποίο ήδη διαθέτει 1.740 δορυφόρους σε τροχιά και περισσότερους από 100.000 χρήστες σε 14 χώρες που συμμετέχουν στη πρώτη δοκιμαστική φάση της υπηρεσίας. Η τιμή της συγκεκριμένης συνδρομής ανέρχεται σε 99 δολάρια το μήνα.

Στο παιχνίδι βρίσκεται και η βρετανική OneWeb η οποία έχει εκτοξεύσει έως σήμερα περίπου τους μισούς από τους σχεδιαζόμενους 648 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Όπως η Amazon συνεργάζεται με τη Verizon, έτσι και η OneWeb συνεργάζεται με την AT&T για την παροχή της υπηρεσίας πρόσβασης στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι μετά την χρεωκοπία της η OneWeb μπόρεσε να βρει κεφάλαια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προερχόμενα από τη βρετανική κυβέρνηση, την ινδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Bharti Enterprises, την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eutelsat και την ιαπωνική επενδυτική SoftBank.

Μικρότεροι παίκτες σε αυτό το νέο πεδίο επενδύσεων στο Διάστημα, αλλά σε διάφορα αρχικά στάδια ανάπτυξης, είναι τα δίκτυα των αμερικανικών AST SpaceMobile και Lockheed Martin σε συνεργασία με την Omnispace όπως και το καναδικό δορυφορικό δίκτυο Lightspeed της Telesat.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Οι 5 βασικές συμβουλές για την ασφάλεια του υπολογιστή σας
Τεχνολογία |

Πώς να προστατέψετε τον υπολογιστή σας - Οι 5 σημαντικότερες συμβουλές

Νέες απειλές, περισσότερες συσκευές, μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύς και επαγγελματίες εγκληματίες, δείχνουν ένα και μόνο πράγμα, όποιος διαθέτει υπολογιστή, smartphone ή συσκευή IoT πρέπει να σκέφτεται τακτικά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Από τη γυναίκα στην τίγρη
Τεχνολογία |

Από τη γυναίκα στην τίγρη

Στη σειρά του ΒΗΜΑ-Science για όσους θέλουν να φτιάξουν ξανά τη… σχέση τους με τα Μαθηματικά, ασχολούμαστε και σήμερα με τον Ρέιμοντ Σμούλιαν, έναν από τους μαθηματικούς που ήταν διάσημοι για τα πιο παράξενα προβλήματα Λογικής, αλλά δεν ήταν το μόνο ενδιαφέρον κομμάτι της προσωπικότητάς του.

Τηλεπικοινωνίες – Ευρωπαϊκές εταιρίες ζητούν τη βοήθεια των Αμερικάνων για την ανάπτυξη των δικτύων τους
Τεχνολογία |

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες;

Οι τεχβολογικές αταιρείες των ΗΠΑ θα πρέπει να καλύψουν ένα μέρος του οικονομικού κόστους για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών δικτύων, καθώς τα χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως ανέφεραν σήμερα οι εκτελεστικοί διευθυντές της Deutsche Telekom, της Vodafone