Με 125 εκατ.θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης  θα ισοδυναμούν οι ώρες που χάνονται λόγω πανδημίας το 2021,  ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), ένδειξη πως η αγορά εργασίας δεν ανακάμπτει όπως ήταν αναμενόμενο αυτή τη χρονιά. Η ΙLO χρησιμοποιεί ώρες εργασίας, αντί για άλλα στοιχεία, όπως πχ το ποσοστό ανεργίας, σε μια προσπάθεια να συγκρίνει πώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την αγορά εργασίας παγκοσμίως, για να εξάγει αξιόπιστο συμπέρασμα καθώς οι χώρες ορίζουν διαφορετικά την απασχόληση.

Το νούμερο  των 125 εκατ. θέσεων εργασίας είναι υψηλότερο κατά 25 εκατ. από τις προβλέψεις της τελευταίας έκθεσης της ILO τον Ιούνιο, καθώς επηρεάζεται από την άνιση κατανομή των εμβολίων ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές χώρες. Αν όμως μετρήσει κανείς τις απώλειες όχι σε θέσεις εργασίας αλλά σε εισόδημα , υπάρχει διαφορά, καθώς στις πλούσιες χώρες οι εργαζόμενοι είδαν απώλειες τς τάξης του 3,6% έναντι 5,7% των εργαζομένων στις φτωχότερες χώρες.

Η ILO επισημαίνει επίσης ότι τα πακέτα οικονομικής στήριξης που εφαρμόστηκαν ευθύνονται επίσης για τις ανισότητες ανάμεσα στις χώρες.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το χάσμα σε λίγο περισσότερο από ένα τρίμηνο, εάν τους δινόταν πιο δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια, προσθέτει.

Η υιοθέτηση των εμβολίων στις αρχές του 2021 είχε αμβλύνει ελαφρώς το πλήγμα των χαμένων ωρών εργασίας το δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε η ΔΟΕ, καθώς οι προβλέψεις της για απώλειες των χαμένων ωρών εργασίας έκαναν λόγο για ποσοστό 6%, υψηλότερο δηλαδή από το 4,8% που καταγράφηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή