Οι Βρετανοί λιανοπωλητές προειδοποίησαν για αύξηση των τιμών πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς ανέφεραν τη μικρότερη ετήσια πτώση στη μέση τιμή πώλησης των αγαθών στα καταστήματά τους σε σχέση με πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο εμπορικός οργανισμός British Retail Consortium σημείωσε ότι οι τιμές των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 0,4% τον μήνα έως τον Οκτώβριο, αλλά μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με πέρυσι, ένα ποσοστό που αποτελεί τη μικρότερη ετήσια πτώση από τον Ιανουάριο του 2020.

Η αύξηση των τιμών οφειλόταν στο υψηλότερο κόστος των τροφίμων, το οποίο ήταν 0,5% πιο ακριβό σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Είναι πλέον σαφές ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα και το αυξημένο κόστος από τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων έχουν αρχίσει να διοχετεύονται στον καταναλωτή», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της BRC, Έλεν Ντίκινσον.

Όπως είπε,  τρεις στους πέντε λιανοπωλητές σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταστήματος της BRC καλύπτει ένα στενότερο εύρος δαπανών από τον δείκτη τιμών καταναλωτή που στόχευσε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒoE), ο οποίος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τον Αύγουστο του 2012 στο 3,2%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE Χιου Πιλ προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε σύντομα να φτάσει το 5% – υπερδιπλάσιο από τον στόχο της BoE – και οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή