Τα μηνύματα από την πλευρά της Μόσχας ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τον επόμενο μήνα έπιασαν τόπο όσον αφορά τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες εμφανίζουν τάση αποκλιμάκωσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή χθες Τετάρτη στη Gazprom να μεριμνήσει για το γέμισμα των ευρωπαϊκών αποθηκευτικών χώρων της από τις 8 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Ρωσία, και να διευκολύνει την παροχή στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν – Η Ρωσία έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο

Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Έτοιμη να αυξήσει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, «εφόσον ζητηθεί»

Την ίδια στιγμή, δεν αναιρούνται οι εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και αναλυτών ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο προκειμένου να πιέσει την Ευρώπη να εγκρίνει τον Nord Stream 2. Από την άλλη μεριά, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο ρώσος ηγέτης φοβάται ότι οι πολύ υψηλές τιμές μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στη ζήτηση και επιδιώκει μια πτώση της τάξης του 60%

Η τιμή για τις παραδόσεις ολλανδικού αερίου του επόμενου μήνα μειώθηκε μέχρι και 12% σήμερα το πρωί. Η τιμή της ενέργειας στη Γερμανία, επίσης κατέγραψε σημαντική μείωση.

 Πηγή: Bloomberg

Ένας ακόμη παράγοντας που επέδρασε θετικά στην εξέλιξη των τιμών είναι η αύξηση των ροών φυσικού αερίου και η πτώση της τιμής του κινεζικού άνθρακα, σύμφωνα με την  Engie EnergyScan.

Η Equinor ASA της Νορβηγίας δεσμεύτηκε χθες Τετάρτη να ενισχύσει τις εξαγωγές. Η συντήρηση στο πεδίο εξόρυξης φυσικού αερίου Troll τον Δεκέμβριο θα είναι μικρότερης διάρκειας από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, δήλωσε αρμόδιο στέλεχος.

Πάντως, όπως σχολίασε ο αναλυτής της ICIS Τομ Μάρζεκ-Μάνσερ, η πτώση της τιμής που καταγράφεται αντικατοπτρίζει σαφώς την ανακούφιση της αγοράς στο άκουσμα των νέων από τον Πούτιν, ωστόσο, συνέστησε επιφύλαξη μέχρι να φανεί τι ποσότητες ακριβώς θα φτάσουν στην Ευρώπη από τις 8 Νοεμβρίου.

Ενώ η τιμή του ολλανδικού αερίου αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 50% από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των αρχών Οκτωβρίου, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά σε περίπτωση που υπάρξει ένας πολύ κρύος χειμώνας, καθώς οι προμήθειες από τη Ρωσία παραμένουν περιορισμένες και υπό το πρίσμα του ανταγωνισμού με την Ασία για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι έντονος.

Η τιμή παράδοσης του επόμενου μήνα για το ολλανδικό φυσικό αέριο ήταν 9% κάτω, στα 79,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι τις 10:44 στο Άμστερνταμ σήμερα.

Η τιμή της ενέργειας στη Γερμανία για τον επόμενο μήνα και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, μειώθηκαν κατά 10%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια