Η πλήρης ψηφιακή απεικόνιση της παρεχόμενης εργασίας, των ωρών απασχόλησης αλλά και των αμοιβών, θα είναι γεγονός το πρώτο εξάμηνο του 2022, με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.

Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της εργασίας θα ξεκινήσει από μεγάλους κλάδους της οικονομίας – επιχειρήσεις όπως οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ – και φιλοδοξεί έως το τέλος του επομένου έτους να επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη καινοτομία στην αγορά εργασίας των τελευταίων ετών. Οι  εργαζόμενοι – μέσω αυτής –  θα έχουν τη πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους και θα ελέγχουν το σύνολο των στοιχείων που αφορούν την εργασία τους. Ώρες εργασίας, υπερωρίες, αμοιβές κλπ. Στην πλήρη εφαρμογή της κάρτας ο εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί τις ώρες εργασίας του, καθώς και το πώς αυτές δηλώνονται και πληρώνονται από τον εργοδότη του.

Το συνολικό έργο έχει ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με οκτώ εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι από την συγκεκριμένη καινοτομία θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια άτομα – μισθωτούς.

Η πρώτη φάση

Η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκινά άμεσα με τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής στο πληροφοριακό πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ» – το Εργάνη web app – που θα αποτελέσει τον «πρόδρομο» της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Μέσω της εφαρμογής αυτής οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους.

Η εφαρμογή αυτή, μπορεί να εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ενδιαφερόμενου και θα τον καθιστά συνδεδεμένο με τα στοιχεία, που «φαίνονται» στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Μέσω αυτού θα μπορεί ο εργαζόμενος να παρακολουθεί τις υπερωρίες που δηλώνει ο εργοδότης, το ωράριο εργασίας, τα ρεπό, τις άδειες κλπ. Η παρακολούθηση των στοιχείων αυτών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Τους πρώτους μήνες του 2022, θα ακολουθήσει η καθιέρωση της κάρτας σε μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, σούπερ μάρκετ κλπ.), οι οποίες είναι ευκολότερο να εφαρμόσουν το νέο σύστημα, καθώς  διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής των ωρών προσέλευσης και αποχώρησης στην εργασία.

Στην τρίτη φάση του προγράμματος που τοποθετείται στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στην επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.