Σε συμφωνία κατάφεραν τελικά να καταλήξουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση, δίδοντας τέλος στη μακροχρόνια εμπορική τους διαμάχη για τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται τα αντίποινα της ΕΕ για αύξηση των δασμών σε αμερικανικές μοτοσυκλέτες, μπέρμπον και άλλα προϊόντα.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, σχολίασε ότι η συμφωνία θα διατηρήσει τους δασμούς σύμφωνα με το άρθρο 232 των ΗΠΑ για το χάλυβα και το αλουμίνιο που επιβλήθηκαν υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επιτρέποντας παράλληλα περιορισμένη ποσότητα προϊόντων της ΕΕ να εισέρχονται στις ΗΠΑ και βοηθώντας και τις δύο οικονομίες να αντιμετωπίσουν την «κοινή πρόκληση» της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας από την Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η «περιορισμένη ποσότητα» που θα μπορούν να εξάγουν ετησίως, δίχως δασμούς, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη ανέρχεται σε 3,3 εκατ. τόνους χάλυβα, όμως με την προσθήκη κάποιων στοχευμένων εξαιρέσεων –κάποια προϊόντα χάλυβα είχαν ήδη εξαιρεθεί από τους δασμούς- ο συνολικός όγκος θα ανεβαίνει περίπου στους 4,3 εκατ. τόνους ετησίως. Πέραν του ορίου αυτού θα επιβάλλονται δασμοί.

Σημειωτέον πως πριν ξεκινήσει η διαμάχη με τους δασμούς που επέβαλε κατά της Ευρώπης, το 2018, ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τα κράτη μέλη εξήγαγαν περίπου 5 εκατ. τόνους χάλυβα προς τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή