Τις πρακτικές συνέπειες της εξάπλωσης της Δέλτα έχει αρχίσει να αισθάνεται η καταναλωτική αγορά των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών έχασε σημαντικά τη δυναμική του καταγράφοντας μόλις μια μικρή μετριοπαθή αύξηση τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα ο στρατηγικής σημασίας για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού δείκτης ατομικών εισοδημάτων υποχώρησε πολύ πάνω από το αναμενόμενο κατά 1%, μετά την άνοδο του κατά 0,2% τον Αύγουστο και αντί της προβλεπόμενης κάμψης κατά 0,4%.

Ο δείκτης καταναλωτικής αυξήθηκε κατά 0,6% το Σεπτέμβριο, έναντι 1% τον περασμένο μήνα. Η επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες σε συνδυασμό με την πρώτη, εδώ και τέσσερις μήνες, πτώση του δείκτη ατομικών εισοδημάτων προκάλεσε προβληματισμό στην αγορά. Αν και αντανακλά τις συνέπειες από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων που πρόσφερε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου ο πληθωρισμός αυξήθηκε το Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Με την εξαίρεση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,2% για το μήνα και κατά 3,6% σε δεωδεκάμηνη βάση. Συμπεριλαμβανομένων και αυτών, ο δείκτης εκτινάχθηκε κα΄τα 4,4% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο σημείο από το 1991.

Νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας στη συνάντηση του G20, υποστήριξε πως ο πληθωρισμός παραμένει ένα πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα που θα εξομαλυνθεί σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΠΕ αυξήθηκαν μόλις κατά 2% σε ετήσια βάση για το τρίμηνο, που ήταν το χαμηλότερο ποσοστό ανάκαμψης από την έναρξη της πανδημίας και της κρίσης που πυροδότησε, τον Απρίλιο του 2000.

Τα στοιχεία έρχονται λίγες ημέρες πριν Federal Reserve συνεδριάσει τον Νοέμβριο για να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της νομισματικής της στρατηγικής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή