Τον τρόπο αποπληρωμής σε δόσεις της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, των λογαριασμών φυσικού αερίου αλλά και ρεύματος μέσω μίας γενικευμένης ρύθμισης αναζητά η κυβέρνηση σε εφαρμογή των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τα εξής:  «Κρατώ από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς: Τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Εισοδηματικά κριτήρια

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης έχουν καταλήξει ότι η πληρωμή λογαριασμών σε δόσεις μπορεί να εφαρμοστεί σε ευάλωτα νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια για τις περιπτώσεις λογαριασμού ρεύματος και φυσικού αερίου. Για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ανάλογη διαδικασία γιατί θα πρέπει να υπάρξει κάποια κεντρική συμφωνία με τους βενζινοπώλες που μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Αυτό όμως που είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και ήδη εφαρμόζεται από τις τράπεζες για την αποπληρωμή και άλλων οφειλών είναι να επεκτείνουν την εξόφληση τιμολογίων με άτοκες δόσεις και για την αγορά ενεργειακών προϊόντων. Κάποιες τράπεζες ήδη το κάνουν απλώς στόχος είναι αυτή η διαδικασία να γενικευτεί.

Επίσης, αρκετά πρατήρια διαφημίζουν τις άτοκες δόσεις για αγορά καυσίμων με πιστωτική κάρτα. Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι δόσεις δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις 12.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε πρόσφατες δηλώσεις ανέφερε πως η ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει πακέτα αποπληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις οι οποίες ανάλογα με το ύψος της οφειλής μπορεί να εκτείνονται σε πολλούς μήνες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί αντίστοιχο πρόγραμμα για την εξόφληση σε δόσεις και των λογαριασμών φυσικού αερίου υπό προϋποθέσεις.

Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πρόσφατα στο «MEGA Σαββατοκύριακο ότι η ΔΕΗ έχει, εδώ και ενάμιση χρόνο, ένα πρόγραμμα δόσεων που διευκολύνει πάρα πολύ τους καταναλωτές, όταν οι λογαριασμοί είναι φουσκωμένοι, ενώ σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τη θέρμανση, ανέφερε ότι επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο διευκολύνσεων και ότι το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ενέργειας θα μπορεί να πει πιο συγκεκριμένα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Πάντως ανεξαρτήτως των κυβερνητικών προθέσεων για διευκολύνσεις ή ρυθμίσεις αποπληρωμής χρεών αυτό που προκύπτει από τις ανατιμήσεις στο χώρο των ενεργειακών προϊόντων είναι ότι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αλλά και φυσικά αερίου δεν καλύπτει ούτε το 15% του συνολικού κόστους αγοράς.

Παραδείγματα ακρίβειας & επιδότησης

Οικογένεια με 2 παιδιά

Αθήνα

– Αγορά: 1.500 λίτρα

– Κόστος: 1.725 € (από 1.200 € πέρυσι)

– Επιδότηση: 181 € (από 114 € πέρυσι)

– % Επιδότησης: 10,5% συνολικού κόστους

Πραγματική επιβάρυνση 

* Φέτος: 1.544 €

* Πέρυσι: 1.086 €

* Αύξηση: 458 €

Θεσσαλονίκη

– Αγορά: 2.000 λίτρα

– Κόστος: 2.340 € (από 1.660 € πέρυσι)

– Επιδότηση: 299 € (από 188 € πέρυσι)

– % Επιδότησης: 12,7% συνολικού κόστους

Πραγματική επιβάρυνση 

* Φέτος: 2.041 €

* Πέρυσι: 1.472 €

* Αύξηση: 569 €

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης