Συγκρατημένα αισιόδοξη για τη πορεία της ανάκαμψης εμφανίστηκε τη Δευτέρα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία επανέλαβε την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει κίνδυνο υπερθέρμανσης κι ότι ενώ ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ό,τι τα τελευταία χρόνια, αυτό σχετίζεται με τις στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν σταθερά τον Σεπτέμβριο, γεγονός που μαζί με την μείωση των κρουσμάτων και την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αποτελούν καλό οιωνό για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο.

Ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις διευρύνονται, η Γέλεν επανέλαβε ότι πιστεύει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι παροδικές.

«Δεν θα έλεγα ότι η οικονομία των ΗΠΑ υπερθερμαίνεται αυτή τη στιγμή, είμαστε ακόμα 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κάτω από το σημείο που βρισκόμασταν πριν από την πανδημία και η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί και οι λόγοι σχετίζονται με την πανδημία», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο.

Προέβλεψε επίσης ότι οι περιορισμοί προσφοράς εργασίας και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά θα αμβλυνθούν όταν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο.

«Πιστεύω, καθώς ξεπερνάμε την πανδημία, ότι αυτές οι πιέσεις εκτονώνονται και υπό αυτή την έννοια, πιστεύω ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός και ότι δεν έχουμε μια οικονομία που υπερθερμαίνεται μακροπρόθεσμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή