Οι μισθοί αυξήθηκαν σε ύψη ρεκόρ εικοσαετίας από τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ αντανακλώντας την αγωνία των επιχειρήσεων να προσλάβουν νέο προσωπικό ή να κρατήσουν το υφιστάμενο, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ρεκόρ διαθέσιμων θέσεων εργασίας που όμως δεν καλύπτονται από την προσφορά. Αλλά και την απαίτηση των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς τους ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια.

Οι αμοιβές αυξήθηκαν κατά 1,5% το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, καταγράφοντας μια απότομη άνοδο μετά από το +0,9% του προηγούμενου τριμήνου. Η αξία των παροχών αυξήθηκε κατά 0,9% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το «πάνω χέρι» στους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει το πάνω χέρι στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες και έχουν επιτύχει υψηλότερες αμοιβές, περισσότερα δικαιώματα και αλλαγές στο ωράριο εργασίας προς πιο ευέλικτες μορφές. Με περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε σχέση με τους αναζητούντες εργασία, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να εργαστούν σκληρότερα για να προσελκύσουν προσωπικό.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός κατατρώει ορισμένες από τις αυξήσεις των μισθών, αλλά τους τελευταίους μήνες οι συνολικές αμοιβές συμβαδίζουν με τις αυξανόμενες τιμές. Η αύξηση 1,5% στους μισθούς και τα ημερομίσθια το τρίτο τρίμηνο είναι πιο πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,2% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως ανέφεραν οικονομολόγοι.

Ωστόσο, η σύγκριση με ένα χρόνο πριν, προσφέρεται για πιο ασφαλή συμπεράσματα. Το έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο, οι μισθοί και τα ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 4,2%, που είναι αύξηση ρεκόρ. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανέφερε επίσης την Παρασκευή ότι οι τιμές αυξήθηκαν 4,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, ο πληθωρισμός ήταν 3,6% το προηγούμενο έτος.

Ο Τζέισον Φούρμαν, πρώην κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι προσαρμοσμένοι με τον πληθωρισμό μισθοί εξακολουθούν να ακολουθούν το επίπεδο πριν από την πανδημία, δεδομένων των μεγάλων ανατιμήσεων που σημειώθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι για καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, έπιπλα και αεροπορικά εισιτήρια.

Το εάν ο πληθωρισμός θα εξασθενίσει τους επόμενους μήνες θα καθορίσει πόσα οφέλη θα έχουν οι εργαζόμενοι από τις υψηλότερες αμοιβές.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί λίγο, ενώ οι μισθοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οι αμοιβές αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα στην ανάκαμψη από την περίοδο της ύφεσης στην πανδημία, σε σύγκριση με την ανάκαμψη που είχε επιτευχθεί από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008-2009, όταν η αύξηση των μισθών συνέχισε να επιβραδύνεται μέχρι ένα χρόνο μετά το τέλος αυτής της ύφεσης. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική φύση των δύο υφέσεων και στις διαφορετικές πολιτικές απαντήσεις.

Υπήρξαν πολύ περισσότερα κυβερνητικά κίνητρα κατά τη διάρκεια και μετά την ύφεση της πανδημίας σε σύγκριση με την προηγούμενη, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου οικονομικής στήριξης 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2020 και της βοήθειας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Μάρτιο. Και τα δύο πακέτα παρείχαν ελέγχους τόνωσης και ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας που τροφοδότησαν μεγαλύτερες δαπάνες.

Τα μεγαλύτερη κέρδη στους χαμηλόμισθους

Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν σημειώσει τα μεγαλύτερα κέρδη, με τους μισθούς των εργαζομένων σε εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία να αυξάνονται κατά 8,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Για τους εργαζομένους στο λιανικό εμπόριο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 5,9%.

Η υγιής αύξηση για τους μειονεκτούντες εργαζόμενους «είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών για να δοθεί στους εργαζόμενους καλύτερη διαπραγματευτική βοήθεια και να διασφαλιστεί η ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο Mike Konczal, διευθυντής στο αριστερό Ινστιτούτο Roosevelt. «Το γεγονός ότι συμβαίνει είναι πολύ μοναδικό».

Οι έλεγχοι κινήτρων και τα επιπλέον 300 δολάρια την εβδομάδα σε επιδόματα ανεργίας, που έληξαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, έδωσαν στους άνεργους μεγαλύτερη δύναμη να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς, είπε ο Konczal. Επιπλέον, οι πολιτικές χαμηλών επιτοκίων της Fed βοήθησαν στην τόνωση περισσότερων δαπανών, αυξάνοντας τη ζήτηση για εργαζομένους.

Τον Αύγουστο, υπήρχαν 10,4 εκατομμύρια διαθέσιμες θέσεις εργασίας, από 11 εκατομμύρια τον Ιούλιο, που ήταν οι περισσότερες σε δύο δεκαετίες.

Η μεγάλη… φυγή

Εκατομμύρια Αμερικανοί ανταποκρίνονται στην αύξηση των μισθών εγκαταλείποντας τη δουλειά τους για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις. Τον Αύγουστο, σχεδόν το 3% των Αμερικανών εργαζομένων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, ένα ρεκόρ. Ένας υψηλότερος αριθμός αποχωρήσεων σημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς για να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους.

Οι εργαζόμενοι που αλλάζουν δουλειά βλέπουν μερικά από τα μεγαλύτερα εισοδηματικά οφέλη των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ατλάντα, τον Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι που άλλαξαν εργασία είδαν τις αμοιβές τους να αυξάνονται κατά 5,4% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Για όσους έμειναν στις δουλειές τους, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή