COP26 – Συστάσεις ΗΠΑ σε Κίνα λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου για το κλίμα

Ηγέτες από 200 χώρες, συρρέουν στην πόλη της Σκωτίας, όπου για δύο εβδομάδες θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τρόποι και πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030

COP26 – Συστάσεις ΗΠΑ σε Κίνα λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου για το κλίμα

Θέμα ωρών είναι η έναρξη της πολύκροτης και πολυαναμενόμενης, για το μέλλον της ανθρωπότητας, Σύνοδου Κορυφής για το κλίμα COP26, με τους ηγέτες των χωρών να προσέρχονται στη Γλασκόβη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στη Σκωτία, προερχόμενος από τη Ρώμη όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20).

Μιλώντας νωρίτερα από το προεδρικό αεροσκάφος, πριν από την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ στη Σκωτία, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε πως η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 δεν είναι το τέλος του αγώνα δρόμου στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για το θέμα αυτό και τα υπόλοιπα χρόνια αυτής της δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης: COP26: Οι ηγέτες πρέπει «να διώξουν τα φαντάσματα του παρελθόντος»

Ο Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους πως η σύνοδος κορυφής της Γλασκόβης είναι μια «απίστευτα σημαντική ευκαιρία για εμάς να εξασφαλίσουμε αρκετές δεσμεύσεις και αρκετή δυναμική». «Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για εμάς να αναγνωρίσουμε πως η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί όταν όλοι επιστρέψουν από τη Γλασκόβη», προσέθεσε. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε [την προσπάθεια] σε ό,τι αφορά την επίτευξη σημαντικής προόδου και την οικοδόμηση σημαντικής δυναμικής εδώ, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του αγώνα δρόμου», είπε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.

Συστάσεις στην Κίνα από ΗΠΑ

Ο Σάλιβαν κάλεσε επίσης την Κίνα, τη χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Κάνουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί στην COP. Το γεγονός ότι η Κίνα δεν το κάνει δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούν εύκολα να μας δείξουν με το δάκτυλο», είπε. «Είναι μια μεγάλη χώρα, με πολλούς πόρους και πολλές δυνατότητες, και είναι απολύτως ικανή να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και εξαρτάται από αυτήν να το κάνει», είπε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ένας από τους μεγάλους απόντες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Ακτιβιστές από όλο τον κόσμο

Στη Γλασκώβη,  καταφθάνουν κι ακτιβιστές απ΄όλο τον κόσμο με τις πρώτες κινητοποιήσεις να ξεκινούν ήδη από το σιδηροδρομικό σταθμό, όπου κατέφθασαν το Σάββατο (30/10) με τρένο πολίτες από κάθε πλευρά της Ευρώπης . Όλες οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με το περιβαλλοντικό κίνημα, δίνουν το παρών στην πόλη της Σκωτίας όπου ξεκίνησε η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Οι ακτιβιστές απαιτούν άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό των ατμοσφαιρικών ρύπων που οδηγούν στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Περισσότερα από Κλιματική αλλαγή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο