«Να διώξουν τα φαντάσματα του παρελθόντος» και να προχωρήσουν σε νέες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες ο πρόεδρος της Διάσκεψης για το Κλίμα COP26, Aλόκ Σάρμα.

Σύμφωνα με τη Guardian, o Σάρμα τόνισε τη σημασία να τηρηθεί η υπόσχεση της μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, όπως είχε οριστεί κατά τη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21), το 2015. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό το ότι «δεν έχει ακόμη επιτευχθεί ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου, παρόλο που είναι μείζονος σημασίας», ενώ ανέφερε, επίσης, ότι «γνωρίζουμε ήδη από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή ότι ο πλανήτης έχει υπερθερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να έχουν αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου και με μόνη «σανίδα σωτηρίας» οι περικοπές των εκπομπών να αποτρέψουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε περισσότερο από 1,5 βαθμούς, εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες θα επιχειρήσουν τη σύναψη συμφωνίας για την αποτροπή των χειρότερων σεναρίων. Τέτοια σενάρια θα μπορούσαν να είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τα συχνά κύματα καύσωνα και η ξηρασία, τα οποία , με τη σειρά τους, θα είχαν αρνητικές επιδράσεις στις ζωές των ανθρώπων.

Προσδοκίες από τη COP26

Ωστόσο, αναμένεται ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να προβεί σε περικοπές της εξωτερικής βοήθειας που παρείχε στις αναπτυσσόμενες χώρες θα οδηγήσει στην έντονη αντιπαράθεση των τελευταίων με τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ανάγκη από χρηματική ενίσχυση για την πράσινη μετάβασή τους.

Παράλληλα, αναμένεται από τη Διάσκεψη να βρεθεί, επίσης, μία μέση λύση μεταξύ των ανταγωνιστικών ομάδων, όπως των αραβικών κρατών που επιθυμούν την αύξηση των γεωτρήσεων πετρελαίου και των νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού που επιδιώκουν την ταχεία διακοπή της εξόρυξης όλων των ορυκτών καυσίμων.

Ακόμη, ο Σάρμα τόνισε τη σημασία όλες οι χώρες, και ιδιαίτερα εκείνες της G20, να επιδιώξουν με μεγαλύτερη αφοσίωση τη μείωση των εκπομπών. Παράλληλα, σχετικά με το κοίτασμα πετρελαίου δυτικά των Νήσων Σέτλαντ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ίδιος ανέφερε ότι οι ειδικοί είχαν αναγνωρίσει ότι ακόμη και μια καθαρή μηδενική οικονομία θα είχε ανάγκη από παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εντούτοις, τόνισε την ανάγκη η χώρα να περιμένει να δει εάν η εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος εγκριθεί.

Τέλος, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε, κατά τη συνάντηση G20, στη Ρώμη, τη COP26 ως «στιγμή της αλήθειας» που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει «την αρχή του τέλους της κλιματικής αλλαγής», ενώ κατέληξε ότι το ερώτημα που τίθεται είναι «εάν θα καταφέρουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ή την αφήσουμε να ξεφύγει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green