Τον πόλεμο κατά του μεθανίου κήρυξε ο Τζο Μπάιντεν δρομολογώντας στοχευμένες πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για να περιορίσει τις εκπομπές του δεύτερου πιο σημαντικού αερίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα, που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.

Το μεθάνιο ευθύνεται για το 20% των αερίων του θερμοκηπίου και είναι πιο θανατηφόρο βραχυπρόθεσμα από το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με μελέτες περίπου το 50% της υπερθέρμανσης οφείλεται στις εκπομπές μεθανίου, με την έκλυση ενός κιλού μεθανίου να αντιστοιχεί σε εκπομπή 84 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Για τον ίδιο λόγο η μείωση του μπορεί να κάνει σημαντική όσο και γρήγορη διαφορά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η παραγωγή μεθανίου οφείλεται τόσο σε φυσικούς όσο και σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Ο γεωργικός και κτηνοτροφικός τομέας είναι η κυριότερη πηγή ανθρωπογενών εκπομπών, ενώ πολύ μεγάλο μερίδιο έχει και η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι διαρροές απελευθερώνουν μεθάνιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν διαμορφώσει μια πρωτοβουλία για την μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030. Και από τη σύνοδο του COP26 στη Γλασκόβη, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα πως πάνω από 90 χώρες διεθνώς θα προσυπογράψουν την αμερικανο-ευρωπαϊκή δέσμευση.

Μεγάλη επιτυχία θεωρείται το γεγονός πως η Βραζιλία, που είναι από τις χώρες με υψηλές εκπομπές μεθανίου, ανακοίνωσε ήδη πως θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία προκειμένου να βελτιώσει το προφίλ της, μετά την σκληρή κριτική που έχει δεχτεί για την ανεπαρκή περιβαλλοντολογική της πολιτική. Ωστόσο η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν πειστεί ακόμη να συμμετέχουν.

Ο κύριος Μπάιντεν σε τοποθέτηση του χθες αποκάλεσε τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ως «την πιο αποτελεσματική στρατηγική για να πετύχουμε μεσοπρόθεσμα επιβράδυνση της υπερθέρμανσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και σειρά μέτρων στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) δημοσιοποίησε απόφαση για την σκλήρυνση των μέτρων που αφορούν στη διαρροή μεθανίου από τις περίπου 300.000 πετρελαιοπηγές και πηγές φυσικού αερίου που αριθμεί η χώρα, επιβάλλοντας τακτικό έλεγχο των πηγών για τυχόν διαρροές, ενώ θα διαμορφώσει πρόγραμμα για τη συλλογή έως και του 70% μεθανίου που εκπέμπεται από τις χωματερές όλης της χώρας.

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πρόγραμμα που θα ενθαρρύνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συγκεντρώνουν το μεθάνιο που εκπέμπεται από την παραγωγή και τα ζωντανά τους και να το πουλούν για ενεργειακή εκμετάλλευση. Αντιστοίχως, οι εταιρείες διαχείρισης εθνικών αγωγών φυσικού αερίου –που διαχειρίζονται περίπου 425.000 μίλια αγωγών- θα ενισχύσουν τα εποπτικά μέτρα για να αποτρέψουν διαρροές μεθανίου.

Στα σκαριά βρίσκεται και ένα σχέδιο της EPA που θα δημιουργήσει ένα αυστηρό εποπτικό πλαίσιο για τα περίπου 2,3 εκατ. μίλια αγωγών που υπάρχουν στο εσωτερικό των πόλεων και από τα οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές διαρροές μεθανίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σύνολο των μέτρων θα πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2023, για να φέρουν αποτέλεσμα μέσα στη δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη