
Από αρνητικές σε σταθερές αναβάθμισε τις προοπτικές πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών διεθνώς για το 2022 ο διεθνής οίκος Moody’s, εκτιμώντας πως η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη θα βελτιώσει τα κρατικά έσοδα και θα επιτρέψει στις διεθνείς κυβερνήσεις να αποσύρουν κάποια από τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.
Στη σημερινή έκθεση της Moody’s Investors Service επισημαίνεται ιδιαίτερα ο στρατηγικός παράγοντας των εμβολιαστικών προγραμμάτων, η πρόοδος των οποίων θα σταθεί κλειδί για τη σταθεροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης και συνάμα του διεθνούς χρηματοπιστοληπτικού τοπίου, καθώς η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας καταλαγιάζει, όσο τουλάχιστον δεν εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις που αντιστέκονται στα υπάρχοντα σκευάσματα.
Καλύτερες προοπτικές
«Σε γενικές γραμμές περιμένουμε πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με οδηγό την χαμηλότερη, αλλά πάντα σταθερή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Κίνα» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
«Σε πολλές οικονομίες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, η βελτίωση των δημόσιων υγειονομικών συνθηκών θα επιτρέψει μεγαλύτερη ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σταθεροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης… Οι περισσότερες οικονομίες του G20 θα έχουν καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προ της πανδημίας επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Οι υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Αργεντινής και της Νοτίου Αφρικής, θα επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2022» εκτιμούν οι αναλυτές της Moody’s.
Καμπανάκι για τις τουριστικές χώρες
Στο μεταξύ, η πρόοδος θα είναι πιο αργή σε φτωχότερες χώρες που έχουν δυσκολευτεί να αποκτήσουν επαρκή πρόσβαση σε εμβόλια. Οι δε, αρνητικές επιδράσεις θα είναι πιο σημαντικές σε οικονομίες που δεν έχουν πολυσχιδή οικονομική δραστηριότητα, όπως οι χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από τις εξαγωγές πετρελαίου, ή μόνο από τα commodities ή τον τουρισμό.
«Οι χώρες με υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό θα αντιμετωπίσουν ειδικές προκλήσεις, δεδομένου πως ο κλάδος πιθανότατα δεν θα ανακάμψει πλήρως για τα επόμενα δύο χρόνια» αναφέρει η έκθεση. Μια αναφορά που προφανώς «αγκαλιάζει» και την Ελλάδα και την υψηλή εξάρτηση της από τον τουρισμό.

Τα χρέη της πανδημίας
Η σταθερή αναπτυξιακή πορεία και ο περιορισμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σαν αποτέλεσμα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης, θα σταθεροποιήσει κάπως το βάρος των χρεών για τις περισσότερες χώρες, αν και σαφώς όχι στα προ της πανδημίας επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή θα μειώσει τις πιστοληπτικές πιέσεις που αισθάνονται οι περισσότερες κυβερνήσεις.
Πάντως, οι χώρες θα συνεχίσουν να αισθάνονται το βάρος από το μακροπρόθεσμο κόστος που προκάλεσε η πανδημία, επισημαίνει η έκθεση. Η διευρυμένη οικονομική στήριξη που έλαβαν τα νοικοκυριά και πολλοί κλάδοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδυνάμωσαν τα οικονομικά δεδομένα των κρατών. Και όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, οι περισσότερες χώρες θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα, ώστε να καλύψουν το χαμένο δημοσιονομικό έδαφος, πριν δε, κάποιο επόμενο μεγάλο σοκ.
Η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών πολιτικών θα δοκιμαστούν σκληρά από τις κοινωνικές προκλήσεις που προκάλεσε και ενίσχυσε η πανδημία, αλλά και από την απαίτηση που θα υπάρχει προς τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν δραστικά τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ουσιαστικά η Moody’s Investors Service εντοπίζει έξι σημεία που θα διαμορφώνουν τη πιστοληπτική δυναμική μέσα στην επόμενη χρονιά:
- Η αναμόρφωση των οικονομιών, καθώς ο απόηχος της πανδημίας της Covid-19 θα συνεχίζεται
- Η βιωσιμότητα των χρεών, καθώς κυβερνήσεις και εταιρείες θα παλεύουν να διαχειριστούν το αυξημένο βάρος των χρεών
- Οι αλλαγές πολιτικής, καθώς η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη θα περιορίζεται σταδιακά σε πολλές χώρες
- Οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα μεταμορφώσουν την παραγωγή, το χρηματοοικονομικό τομέα, την κατανάλωση και την εργασία
- Ο δρόμος για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα και το τι σημαίνει η μετάβαση αυτή για τους ενεργοβόρους κλάδους και την πρόσβαση τους σε κεφάλαια
- Η αυξημένη έμφαση στην ανισότητα και το κοινωνικό ρίσκο

Ο πληθωρισμός
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η έκθεση της Moody’s υποστηρίζει πως στις περισσότερες οικονομίες οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν την επόμενη χρονιά σε σχέση με τα φετινά, ιδιαίτερα αυξημένα, επίπεδα. Όμως, το πληθωριστικό ρίσκο θα παραμείνει υψηλό και ο αυξημένος πληθωρισμός θα ασκήσει πιέσεις στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών επιβαρύνοντας την ανάπτυξη, ειδικά δε, αν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμείνουν αδύναμες.
Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να πυροδοτήσει μέτρα ελέγχου των τιμών των τροφίμων και αυξήσεις στους μισθούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που θα επηρεάσει τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε σχετικούς κλάδους, στις χώρες αυτές.


Latest News

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing