Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο – η οποία περιλαμβάνει την Κίνα και εξαιρεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ- θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Και έρχεται καθώς η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη επικυρώσει το φιλόδοξο αυτό deal.

Η Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία γνωστή ως RCEP υπογράφηκε πέρυσι από 15 χώρες της Ασίας-Ειρηνικού . Οι χώρες είναι τα 10 μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και πέντε από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η Αυστραλία ανέφερε σε δήλωσή της την Τρίτη ότι η επικύρωσή της – μαζί με την επικύρωση της Νέας Ζηλανδίας – άνοιξε το δρόμο για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία την 1η Ιανουαρίου 2022 και επέτρεψε στην RCEP να φτάσει σε ένα σημείο «ορόσημο».

Τι είναι η RCEP;

Η RCEP θα τεθεί σε ισχύ 60 ημέρες μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τουλάχιστον έξι μέλη της ASEAN και τρία μη υπογράφοντα μέρη της ASEAN.

Οι χώρες της ASEAN που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία μέχρι στιγμής είναι το Μπρουνέι, η Καμπότζη, το Λάος, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας . Εκτός από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, άλλες χώρες εκτός ASEAN που έχουν επίσης επικυρώσει την RCEP είναι η Κίνα και η Ιαπωνία.

Η RCEP καλύπτει μια αγορά 2,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και 26,2 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιας παραγωγής. Η συνεργασία θα δημιουργήσει έναν εμπορικό όμιλο που θα καλύπτει περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και την παγκόσμια οικονομία.

Είναι επίσης μεγαλύτερο από άλλα περιφερειακά εμπορικά μπλοκ όπως η Συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (USMCA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση .

Σύμφωνα με το CNBC, αναλυτές εκτιμούν ότι τα οικονομικά οφέλη της RCEP είναι μέτρια και θα χρειαστούν χρόνια για να υλοποιηθούν.
Ωστόσο, η συμφωνία θεωρήθηκε ευρέως ως μια γεωπολιτική νίκη για την Κίνα σε μια εποχή που η οικονομική επιρροή των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό έχει εξασθενίσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή