
Τη δημιουργία ενός νέου πιλοτικού προγράμματος το οποίο θα εστιάσει στον τερματισμό της λειτουργίας θερμικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος σε ασιατικές χώρες ανακοίνωσε η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB), θέλοντας να ενισχύσει με τον τρόπο αυτό την παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των ρύπων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα, η ADB μέσω ενός νέου fund που, σε πρώτη φάση, θα διαθέτει από 2,5 έως 3,5 δισ. δολάρια θα προχωρήσει στη στοχευμένη εξαγορά θερμικών εργοστασίων στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, τα οποία κατόπιν θα κλείνει πολύ νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης των κρατών.
«Θα αγοράσουμε τα εργοστάσια για να επιταχύνουμε την… συνταξιοδότηση τους» εξήγησε χαρακτηριστικά ο ειδικός ενεργειακών θεμάτων της τράπεζας, Ντέιβιντ Ελζίνγκα.
Το Energy Transition Mechanism θα επικεντρωθεί αρχικά στις τρεις συγκεκριμένες ρυπογόνες χώρες, στοχεύοντας στη μείωση των θερμικών εργοστασίων κατά 50% με ένα συνολικό κόστος που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τελικά τα 30 με 60 δισ. δολάρια. Όμως, σταδιακά μπορεί να επεκταθεί και σε επιπλέον ασιατικές χώρες, με την παράλληλη συγκέντρωση επιπλέον κονδυλίων για το πρόγραμμα.
Όπως εξήγησε ο κ. Ελζίνγκα ο σχεδιασμός αφορά την προσέλκυση πολλών διαφορετικών επενδυτών, κυβερνήσεις, ιδιωτικούς επενδυτές και φιλάνθρωπους επιχειρηματίες, δημιουργώντας ένα μείγμα χρηματοδότησης και διασφαλίζοντας χαμηλές δανειοδοτήσεις για την αγορά των μονάδων. Τα εργοστάσια δεν θα κλείνουν αμέσως μόλις εξαγοραστούν, αλλά θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο χρειάζεται και για την αποπληρωμή των δανείων, όμως θα έχει δρομολογηθεί η διακοπή τους.
Με το μοντέλο αυτό η ADB υπολογίζει ότι θα επιταχυνθεί η διακοπή της λειτουργίας τους κατά έξι με οκτώ χρόνια με εύλογα οφέλη για τη μείωση των ρύπων.
Αντιστοίχως, η ADB θα δημιουργήσει κίνητρα ώστε και άλλες ρυπογόνες επιχειρήσεις να σταματήσουν να λειτουργούν και θα στηρίξει project καθαρής ενέργειας.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία