Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας της Kaspersky αποκαλύπτει ότι έξι στους δέκα (61%) γονείς δυσκολεύονται να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τα παιδιά τους και περιστασιακά δεν ακολουθούν τους κανόνες που οι ίδιοι θέτουν. Την ίδια στιγμή όμως περισσότεροι από τους μισούς γονείς (54%) επιδιώκουν να καθιερώσουν υγιείς ψηφιακές συνήθειες και κανόνες για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Από μικρή ηλικία τα παιδιά τείνουν να αντιγράφουν τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των ενηλίκων σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ψηφιακών συσκευών. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, πολλά παιδιά αποκτούν την πρώτη τους συσκευή σε νεαρή ηλικία, με το 68% να παίρνει στα χέρια του ψηφιακές συσκευές πριν από την ηλικία των εννέα ετών. Λαμβάνοντας το στοιχείο αυτό υπόψη, οι γονείς οφείλουν να αποτελέσουν πρότυπα σε ό,τι αφορά τη χρήση των τεχνολογικών μέσων, εάν θέλουν να θέσουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη υγειών ψηφιακών συνηθειών στα παιδιά τους από νωρίς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι οι γονείς αντιλαμβάνονται τους κανόνες συμπεριφοράς ως σχετικά ρευστούς, θέτοντας διαφορετικά όρια για ίδιους και διαφορετικά για τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί (48%) εκ των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι περνούν τρεις έως πέντε ώρες κάθε μέρα χρησιμοποιώντας ψηφιακές συσκευές, με την πλειονότητα (62%) να βρίσκει το χρονικό αυτό διάστημα φυσιολογικό.

Όσον αφορά τα παιδιά, σχεδόν τα μισά (48%) περνούν τον ίδιο χρόνο χρησιμοποιώντας συσκευές – τρεις έως πέντε ώρες την ημέρα. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες (53%) θα ήθελαν τα παιδιά τους να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη χρήση ψηφιακών συσκευών, μειώνοντας την καθημερινή τους χρήση σε δύο ώρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι υπάρχουν συμπεριφορές οι οποίες είναι αποδεκτές για τους ίδιους αλλά όχι για τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, το 37% των ενηλίκων πιστεύει ότι είναι φυσιολογικό να μοιράζονται φωτογραφίες μελών της οικογένειας στα κοινωνικά δίκτυα. Αντίθετα, λιγότερο από ένας στους τέσσερις (24%) γονείς πιστεύει ότι αυτό είναι αποδεκτό για τα παιδιά του.

Δύο στους δέκα (22%) ερωτηθέντες θεωρούν επίσης λογικό να μην απαντούν σε κλήσεις και να κλείνουν το τηλέφωνό τους για να μην μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί τους. Ωστόσο, μόνο το 10% των γονέων πιστεύει ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι αποδεκτή για τα παιδιά.

Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI