Πλούσιοι και διάσημοι βρίσκονται κάτω από εκβιασμό από Ρώσους χάκερς που υποστηρίζουν ότι έχουν υποκλέψει προσωπικά τους δεδομένα σε μια τεράστια «εικονική ληστεία» με στόχο την εταιρεία κοσμημάτων Graff, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail στην κυριακάτικη έκδοσή της.

Σύμφωνα με αυτό το ρεπορτάζ, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν ήδη διαρρεύσει 69.000 εμπιστευτικά έγγραφα στον λεγόμενο «σκοτεινό ιστό» (dark web), συμπεριλαμβανομένων αρχείων που σχετίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ, την Όπρα Γουίνφρεϊ, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και τον Σερ Φίλιπ Γκριν. Από ό, τι φαίνεται απαιτούν δεκάδες εκατομμύρια για λύτρα για να σταματήσουν τη δημοσιοποίηση περαιτέρω ευαίσθητων πληροφοριών.

Ποιος βρίσκεται πίσω από την «εικονική ληστεία»

Η διαβόητη ρωσική συμμορία Conti βρίσκεται πίσω από την κλοπή δεδομένων και ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, στις οποίες εμπλέκονται περίπου 11.000 καλοί πελάτες του Graff, αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% των κλεμμένων αρχείων.

Ειδικοί στον κυβερνοχώρο πιστεύουν ότι οι εκβιαστές θα απαιτήσουν πληρωμή είτε σε μη ανιχνεύσιμο νόμισμα στον κυβερνοχώρο, όπως το Bitcoin – είτε ακόμη και σε κοσμήματα.

Εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο είπαν ότι είναι πολύ πιθανό οι χάκερς να απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία του Graff στέλνοντας email εξαπατώντας μέλος του προσωπικού να ανοίξει αρχείο που περιείχε εξελιγμένο ιό υπολογιστή «ransomware».

Αυτό αποτέλεσε για τους χάκερς την «πίσω πόρτα» για να κλέψουν τα δεδομένα της εταιρείας, παρακάμπτοντας οποιοδήποτε λογισμικό προστασίας από ιούς ή τείχος προστασίας.

Οι Βρετανοί που έπεσαν θύματα – Ποιοι άλλοι είναι στη λίστα

Περίπου 600 Βρετανοί πελάτες είναι μεταξύ των θυμάτων που κατονομάζονται μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της κληρονόμου της Formula 1, Ταμάρα Εκλστόουν και του πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή, Φρανκ Λάμπαρντ.

Οι διεθνείς σούπερ σταρ στη λίστα περιλαμβάνουν τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ Τομ Χανκς (φωτογραφία), Σάμιουελ Λ Τζάκσον και Άλεκ Μπάλντουιν.

Ως θύμα εμφανίζεται και ο τραγουδιστής Τόνι Μπένετ, ενώ δημοσιεύτηκαν δύο διευθύνσεις για την Όπρα Γουίνφρεϊ και επτά για τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ.

Ποια είναι η Graff

Η Graff με έδρα το Λονδίνο, η οποία ιδρύθηκε από τον 83χρονο Λόρενς Γκραφ σε ηλικία 18 ετών, ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε εκείνους των οποίων τα προσωπικά δεδομένα μπορεί να είχαν πρόσβαση.

Ωστόσο, ένας γνωστός Βρετανός εκατομμυριούχος που αγόρασε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια κίτρινου και λευκού διαμαντιού αξίας 237.000 λιρών τον Ιανουάριο του περασμένου έτους είπε ότι δεν είχε ειδοποιηθεί.

Επίσης ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η σύζυγός του Βικτόρια εμφανίζονται ως θύματα, καθώς και ο μεγαλύτερος γιος τους Μπρούκλιν που αγόρασε κοσμήματα για την ηθοποιό και αρραβωνιαστικιά του Νίκολα Πελτς.

Το πρώην αφεντικό του Topshop, Σερ Φίλιπ Γκριν και η σύζυγός του Lady Tina αναφέρονται ως πελάτες της Graff. Κατονομάζονται επίσης ο πρωθυπουργός του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα, και ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι Χαμάντ Μπιν Τζασίμ.

Οι Ρώσοι Conti είναι οι πλέον καταζητούμενοι του FBI

Η διαβόητη συμμορία Conti των χάκερς στον κυβερνοχώρο ανέλαβε την ευθύνη για την τολμηρή «εικονική ληστεία», ενώ το μητρώο της περιλαμβάνει ήδη 400 στόχους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών υπηρεσιών στη Σκωτία και την Ιρλανδία.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σκωτίας έπεσε θύμα και αυτή. Περισσότερα από 4.000 από τα αρχεία της υπηρεσίας διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, όταν αρνήθηκε να πληρώσει λύτρα, αλλά η υπόθεση πιστεύεται ότι κόστισε περίπου 800.000 λίρες.

Τον Μάιο, η συμμορία Conti διείσδυσε στην Ιρλανδική Υπηρεσία Υγείας, διακόπτοντας το πρόγραμμα κατά της Covid-19 και προκαλώντας ακύρωση των ραντεβού ασθενών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες