
Εγκρίθηκε το αίτημα καταχώρισης της ονομασίας «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου» ως Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη (ΠΓΕ) στο μητρώο ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου» είναι ένα ημίσκληρο τυρί, με υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα, σχήματος κυλινδρικού ή παραλληλεπίπεδου.
Παρασκευάζεται με τη χρήση της τεχνικής της θερμαινόμενης τυρομάζας από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος (πάντα το γίδινο σε αναλογία μικρότερη του 35%), χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη τεχνική που ανέπτυξαν και διέδωσαν οι Βλαχόφωνοι νομάδες-κτηνοτρόφοι της Βαλκανικής, ορμώμενοι από τις περιοχές της κεντρικής βόρειας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου.
Το τυρί απαιτεί μια συνολική περίοδο παρασκευής-ωρίμανσης περίπου 90 ημερών για να είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος οφείλονται στη μεγάλη λιποπεριεκτικότητα και τα πλούσια αρώματα του γάλακτος της οριοθετημένης περιοχής, αλλά και στην παραδοσιακή τεχνική της τυροκόμησής του, η οποία απαιτεί η επεξεργασία της τυρομάζας να γίνεται σε δυο διακριτά στάδια. Έτσι, είναι δυνατή η άμεση μεταποίηση του γάλακτος που παράγεται το καλοκαίρι στα ορεινά υψόμετρα, όπου δεν υπάρχουν τυροκομεία-ωριμαντήρια.
Για να έχει τη δυνατότητα ένας παραγωγός να χρησιμοποιεί την ονομασία «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου» για το τυρί που παράγει, θα πρέπει:
Α) κατά την παραγωγική διαδικασία να χρησιμοποιεί αποκλειστικά πρόβειο ή/και γίδινο γάλα (νωπό ή παστεριωμένο), το οποίο να έχει αποδεδειγμένα παραχθεί εντός της οριοθετημένης περιοχής από παραδοσιακά εκτρεφόμενες φυλές προβάτων και αιγών που έχουν προσαρμοστεί στις τοπικές συνθήκες, και
Β) η τυροκόμηση να γίνεται από νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις (ή μεμονωμένους κτηνοτρόφους-παραγωγούς) που λειτουργούν εντός της οριοθετημένης περιοχής και τηρούν τις προδιαγραφές του προϊόντος.
Επίσης, το γάλα δεν θα πρέπει να έχει υποστεί συμπύκνωση ούτε να εμπεριέχει πρόσθετα, όπως σκόνη ή συμπύκνωμα γάλακτος, καζεϊνικά άλατα κλπ.
Οι κτηνοτρόφοι που παρέχουν τα γάλατα αυτά θα πρέπει να:
- είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα που τηρούν οι αρμόδιες τοπικές αρχές.
- διαθέτουν όλα τα απογραφικά στοιχεία σχετικά με τα ζώα και την ποσότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου», και
- διαθέτουν τα αποτελέσματα των περιοδικών χημικών και μικροβιολογικών προσδιορισμών που διενεργούν στα γάλατά τους.


Latest News

Γεωργαντάς: Έρχονται έκτακτες ενισχύσεις για τον πρωτογενή τομέα
Στα Ανώγεια ο κ. Γεργαντάς συναντήθηκε με κτηνοτρόφους και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων τους, ενημερώνοντας τους για τους προγραμματισμούς της κυβέρνησης

Αναζητώντας τον φθηνότερο «διάδοχο» του σιταριού
Η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της εδώ και δεκαετίες

Αρνητικό πρόσημο για το επιτραπέζιο σταφύλι
Σε ποιες περιοχές καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις

Νέες αγροτικές πληρωμές ύψους 40,3 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Από τις 08/08/2022 έως τις 11/08/2022 ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 40.343.290,02 ευρώ

Υψηλά παραμένει το κόστος παραγωγής
Οι δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Ιούνιο 2022 από την ΕΛΣΤΑΤ

Με εμπόδια η εμπορία μήλων στην Αίγυπτο - Σε απόγνωση οι παραγωγοί
Υπάρχουν ακόμη αδιάθετες περυσινές ποσότητες μήλων στα ψυγεία

Κινδυνεύουν οι ελιές εξαιτίας του καύσωνα
Οι δεξαμενές αδειάζουν και οι αγρότες της Ισπανίας υποφέρουν από την έλλειψη νερού. Οι ελιές και τα δημητριακά απειλούνται από την ξηρασία – άλλοι λένε ότι φταίνε οι αγρότες.

Σαρκοφάγα ζώα ρημάζουν τα κοπάδια – Απώλειες μετρούν οι κτηνοτρόφοι
Κτηνοτρόφοι, ειδικά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να έχουν απώλειες άνω των 15 ενήλικων ζώων, χωρίς να αποζημιώνονται ποτέ

Πράσινο φως για το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης Θεσσαλονίκης
Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 6.601.400 ευρώ

Ηλεία: Θα πάρει χρόνια η αποκατάσταση πυρόπληκτων ελαιώνων
Στη Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου οι φωτιές του 2021 κατέστρεψαν πάνω από 800 στρέμματα ελαιώνων και τουλάχιστον 12.000 δέντρα