Περισσότερο φυσικό αέριο υποσχέθηκε να απελευθερώσει προς την Ευρώπη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκινώντας από αύριο, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν σημάδια κινητικότητας που να αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για αποσυμπίεση της αγοράς από την ενεργειακή κρίση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε, την περασμένη εβδομάδα, πως η Gazprom θα αυξήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεδομένου πως η χώρα θα έχει ολοκληρώσει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου την αναπλήρωση των αποθεμάτων της. Υποτίθεται πως ο ρωσικός κολοσσός δεν είχε μέχρι τώρα αυξήσει τις ροές, διότι έδινε προτεραιότητα στο να αποκαταστήσει τα εγχώρια αποθέματα, που είχαν μειωθεί δραστικά λόγω του βαρύ περσινού χειμώνα.

Παρόλ’αυτά η εταιρεία προχώρησε σε μια ελάχιστη αύξηση μέσω του αγωγού Yamal και μέχρι και σήμερα δεν έχει κάνει έτερη κράτηση για επιπλέον μεταφορές μέσω Ουκρανίας. Οι επενδυτές δεν κρύβουν την απογοήτευση τους και αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι αύριο, αυτό θα αποτυπωθεί στις αγορές και την κίνηση των ενεργειακών τιμών.

«Αν δεν έχουμε παραπάνω φυσικό αέριο να ρέει από αύριο, θα δούμε σημαντικό άλμα στις τιμές» σχολίασε ο Φρανκ βαν Ντουρν, επικεφαλής του trading στην Vattenfall.

Θυμίζουμε πως οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη υπερ-τριπλασιαστεί από τις αρχές της χρονιάς, με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης να καταγράφουν πτώση των αποθεμάτων τους στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές διαβεβαιώσεις είχαν οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών, από τα υψηλά του περασμένου μήνα, όμως είναι βέβαιο ότι τυχόν απροθυμία της Μόσχας να κάνει πράξη τις ήδη αόριστες υποσχέσεις της θα πυροδοτήσει νέο ράλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή