Η επί δεκαετίες απαγόρευση των κινηματογράφων στη Σαουδική Αραβία έληξε μόλις το 2018, αλλά το βασίλειο της ερήμου έχει ήδη φιλοδοξίες του Χόλιγουντ. Επενδύει 64 δισεκατομμύρια δολάρια στην εκκολαπτόμενη βιομηχανία ψυχαγωγίας της ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να απογαλακτιστεί η οικονομία από το πετρέλαιο και να μετατραπεί στον κορυφαίο κινηματογραφικό κόμβο της Μέσης Ανατολής.

Η ταινία δράσης «Desert Warrior», με πρωταγωνιστή τον Anthony Mackie (το νέο Captain America της Marvel), γυρίζεται εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία και το τελευταίο θρίλερ του Gerard Butler «Kandahar» ξεκινά στην περιοχή Al-Ula αυτόν τον μήνα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ανατροπή για τη Σαουδική Αραβία, όπου μόλις πριν από λίγα χρόνια απαγορευόταν στις γυναίκες να οδηγούν, τα εστιατόρια ήταν διαχωρισμένα με βάση το φύλο και οι περισσότερες μορφές ψυχαγωγίας, από μουσικές συναυλίες έως προβολές ταινιών απαγορεύτηκαν ως αντι-ισλαμικές. Από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο το 2017, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν οι κοινωνικοί περιορισμοί έχουν χαλαρώσει.

«Ξεκινήσαμε από την αρχή, κανείς δεν ήταν εδώ πριν, και έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες να κάνουμε την Al-Ula ως διεθνή κινηματογραφικό προορισμό», δήλωσε ο Stephen Strachan, επίτροπος κινηματογράφου για την παρθένα περιοχή που διαθέτει μεγαλοπρεπή προϊσλαμικά ερείπια, παραμελημένα κάτω από δεκαετίες θρησκευτικής κυριαρχίας.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν λάθος εντύπωση για τη Σαουδική Αραβία μερικές φορές είναι πολλοί εκσυγχρονιστές», είπε ο Στράχαν. «Το Χόλιγουντ ψάχνει να δει τι θα συμβεί με το «Κάνταχαρ». Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τον πολιτισμικό μετασχηματισμό στη Σαουδική Αραβία.

Το Netflix βλέπει επίσης ευκαιρίες. Ο γίγαντας του streaming υπέγραψε συμφωνία οκτώ ταινιών μεγάλου μήκους με το σαουδαραβικό στούντιο Telfaz11, καθώς προσπαθεί να αυξήσει το περιεχόμενο στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή