Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών αναρριχήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο «ξεκόλλησε» από τα επίπεδα των 900 – 910 στα οποία είχε βαλτώσει από την ανάκαμψη του Οκτωβρίου και έκλεισε πάνω από τις 920 μονάδες.

Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,59% στις 921,26 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ.

Η τεχνική εικόνα

Πλέον η τεχνική εικόνα της αγοράς μόνο θετική είναι, καθώς μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες ο γενικός δείκτης κατάφερε να διαπεράσει στις πρώτες αντιστάσεις του και να ανοίξει το δρόμο προς τις 930 μονάδες. Και αυτό συνέβη μάλιστα χωρίς την ιδιαίτερη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου, αλλά με την ισχυρή ώθηση των ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, που πρωταγωνίστησαν με τα κέρδη τους. Είναι σαφές λοιπόν ότι η αγορά επηρεάστηκε από την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία άντλησε 1,35 δισ., αλλά και περιμένει και τα νέα από την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI στις 11 Νοεμβρίου.

Αυτό που επισημαίνεται από χρηματιστηριακές πηγές του ot.gr είναι ότι στην αγορά υπάρχει σημαντική ρευστότητα που δημιουργεί ένα πρόσφορο έδαφος για συμφωνίες που θα οδηγήσουν σε σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον, ωστόσο ακόμη όλες βρίσκονται στο στάδιο των ζυμώσεων. Σε κάθε περίπτωση ο ενεργειακός, αλλά και ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκονται σε διαδικασία μετασχηματισμού, ενόψει και των σημαντικών κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην οικονομία λόγω του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Πανδημία, πληθωρισμός

Επίσης, αυτό που χρειάζεται πλέον η αγορά, όπως συμφωνούν αρκετοί αναλυτές, είναι μια καλύτερη ορατότητα στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και διαβεβαίωση από τις νομισματικές αρχές της Ευρώπης ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των αδύναμων οικονομιών, ακόμη και αν αλλάξει το μείγμα πολιτικής λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Βέβαια στο τελευταίο η νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου, όπως και η έλευση του χειμώνα δεν βοηθά τις εκτιμήσεις για καλύτερη διακύμανση του πληθωρισμού σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα αναμφισβήτητα ξεχώρισε η ΔΕΗ με το +8,18%, η Τέρνα Ενεργειακή με το +6,48% και η ΓΕΚ Τέρνα με το +5,70% που σημείωσαν. Ισχυρή ώθηση έδωσαν και τα σημαντικά κέρδη των Σαράντη, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Εθνική και Μυτιληναίος, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Eurobank και ΟΛΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών