Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ακίνητα στην Αθήνα που στέγασαν εκδοτικά συγκροτήματα μεταπολιτευτικά ήταν το κτίριο της Ελευθεροτυπίας στη συμβολή των οδών Ηλία Ηλιού και Μίνωος στο Νέο Κόσμο.

Από τον Ιούλιο εφέτος, η νέα ένοικος του 7ώροφου κτιρίου, το οποίο ανασκευάστηκε πλήρως και έχει πλέον αναβαθμιστεί σε βιοκλιματικό με πιστοποίηση LEED, είναι Webhelp Hellas. Πρόκειται για τη θυγατρική του γαλλικού ομίλου ανάθεσης υπηρεσιών Webhelp, ο οποίος κατέχει την πανευρωπαϊκή πρωτιά στον κλάδο ανάθεσης (Business Process Outsourcing), με τις πωλήσεις του την τρέχουσα οικονομική χρήση να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Αν και για τους περισσότερους το όνομα Webhelp είναι μάλλον άγνωστο, πιθανόν εν μέσω καραντίνας να έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της, το βασικό κομμάτι των οποίων είναι τα τηλεφωνικά κέντρα.

Για παράδειγμα, όταν κάποιος/α τηλεφωνεί στην εξυπηρέτηση πελατών εταιρειών, όπως η Zara, η Unilever, η Skroutz ή Viva Wallet, του απαντά ένας/μία από τους 1.800 υπαλλήλους της Webhelp από 60 εθνικότητες, οι οποίοι μιλούν 25 γλώσσες. Το ίδιο συμβαίνει και για την Adidas, την HP και την Airbnb, όπως και για ακόμη 13 μεγάλες εταιρείες από το ηλεκτρονικό εμπόριο, το fintech κ.λπ.

Ενδιαφέρον έχει η κατάταξη της ελληνικής αγοράς εντός του ομίλου, καθώς ανήκει στον γαλλικό «τομέα» (French Region) μαζί με τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, το Μαρόκο, και τη Μαδαγασκάρη.

Εκρηκτική αύξηση τζίρου

Καθώς ο κορωνοϊός εκτόξευσε τη ζήτηση για υπηρεσίες τηλεφωνικών κέντρων, αλλά και διαδικτυακής εξυπηρέτησης πελατών ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εκτοξεύτηκε. «Για εφέτος οι πωλήσεις της εταιρείας θα φθάσουν τα 50 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το 2020» σημειώνει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Μπούζιος με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2020 είχε αυξηθεί κατά 70% στα 33 εκατ. ευρώ έναντι 19,3 εκατ. ευρώ το 2019 (+139% έναντι του 2018).

Στα εγκαίνια των καινούριων βιοκλιματικών γραφείων της εταιρείας μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όπως έγραψε στο twitter ο Χρίστος Δήμας: «Είχα την χαρά να παρευρεθώ, να κόψω την κορδέλα και να απευθύνω χαιρετισμό στα εγκαίνια των καινούριων βιοκλιματικών γραφείων της @WebhelpGreece στον Νέο Κόσμο. Η εταιρεία αναπτύσσεται ραγδαία και έχει ήδη 1.800 εργαζόμενους. Καλή αρχή!».

600 προσλήψεις

Το 2020, στην καρδιά της πανδημίας, η Webhelp έκανε 600 προσλήψεις στην Ελλάδα. Στο ανακατασκευασμένο κτίριο, που μέχρι την πτώχευσή της άνηκε στην Χ.Κ. Τεγόπουλος, υπάρχουν 1.300 θέσεις εργασίας, ενώ ακόμη 500 θα παραμείνουν στο υφιστάμενο κτίριο της εταιρείας μολις 100 μέτρα παρακάτω, επί της οδού Ηλία Ηλιού.

Επιλέξαμε ένα από τα ελάχιστα βιοκλιματικά κτίρια στην Ελλάδα, για να φιλοξενήσει το αυξανόμενο ανθρώπινο δυναμικό της Webhelp Hellas, επισημαίνει η Χρυσάνθη Παλλάδα, Legal and Public Affairs Manager της εταιρείας, παρ’ όλα αυτά, λόγω των συνθηκών η πλειονότητα των συναδέλφων μας σήμερα εργάζεται από το σπίτι, συμπληρώνει.

Να σημειωθεί ότι το 2016, όταν η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα στην ελληνική αγορά, οι εργαζόμενοί της δεν ξεπερνούσαν τα 60 άτομα.

12 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση

Το κτίριο στο Νέο Κόσμο, συνολικής επιφάνειας 15.173 τ.μ., το οποίο ονομάζεται πια «METROPOLIS» μετά τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της Χ.Κ. Τεγόπουλος το 2018 αποκτήθηκε έναντι 10,8 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Value Τουριστική, στην οποία συμμετέχουν οι Dimand και Grivalia.

Εν συνέχεια πέρασε στην κυριότητα της Eurobank, μετά την απορρόφηση της Grivalia Properties. H Eurobank χρηματοδότησε την ανακαίνιση του κτιρίου, με συνολικό κόστος σχεδόν 12 εκατ. ευρώ, και το οποίο δόθηκε προς λειτουργία το Μάρτιο του 2021, στεγάζοντας σήμερα ένα σύγχρονο χώρο γραφείων της εταιρείας Webhelp Hellas.

Στόχος του επανασχεδιασμού του κτιρίου ήταν να του αποδοθεί ισχυρός χαρακτήρας και ταυτότητα προκειμένου να μετατραπεί σε τοπόσημο, στη βάση βιοκλιματικών αρχών. Κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης στο εσωτερικό του κτιρίου ήταν η αισθητική αναβάθμιση και δημιουργία λειτουργικών χώρων, με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του U.S. Green Building Council και με στόχο την πιστοποίηση LEED σε επίπεδο Gold, έμφαση δόθηκε στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα, τον εσωτερικό φωτισμό, τη χρήση συστημάτων κλιματισμού και αερισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης, τις θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την εφαρμογή μεθόδων ανακύκλωσης, τη δημιουργία ποιοτικού περιβάλλοντος εργασίας και με την ενσωμάτωση πρασίνου κ.ά.

Υπεύθυνη για το project management του έργου ήταν η εταιρεία Dimand, ενώ η ανακατασκευή του πραγματοποιήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία Eλιν Τεχνική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News