Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Κλάρα Μάγερ και οι επικεφαλής της Greenpeace Γερμανίας εναντίον της Volkswagen.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΜΚΟ, η κατηγορία της προσφυγής συνίσταται στο ότι η αυτοκινητοβιομηχανία απέτυχε να κάνει το χρέος της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ενάγοντες είχαν δώσει προθεσμία οκτώ εβδομάδων στη Volkswagen για να εξετάσει τα αιτήματά τους, τα οποία περιελάμβαναν τον τερματισμό της παραγωγής αυτοκινήτων με μηχανή εσωτερικής καύσης μέχρι το 2030 και τον περιορισμό, μέχρι τότε, των εκπομπών άνθρακα κατά τουλάχιστον 65% από τα επίπεδα του 2018 προτού καταθέσουν την αγωγή.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή – Στα δικαστήρια BMW, Mercedes-Benz και Volkswagen

Η Volkswagen δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει.

Η εταιρεία είχε υποστηρίξει ότι δεν θεωρεί πως η προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά μεμονωμένων εταιρειών είναι η κατάλληλη λύση για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

«Η Volkswagen δεσμεύτηκε το 2018 να ικανοποιήσει τους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, με την επένδυση 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2025», είχε δηλώσει ένας εκπρόσωπός της τον Σεπτέμβιο όταν είχε υποβάλει τα αιτήματά της η Greenpeace.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική Αλλαγή: Προσφυγή ακτιβιστών κατά της Νορβηγίας για το πετρέλαιο της Αρκτικής

Μια παρόμοια αγωγή είχε κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου από τους επικεφαλής της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Deutsche Umwelthilfe εναντίον της BMW και της Daimler, όταν αμφότερες οι εταιρείες είχαν επίσης απορρίψει τα αιτήματα να τερματίσουν την παραγωγή αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030 και να περιορίσουν μέχρι τότε τις εκπομπές άνθρακα.

Οι αγωγές βασίζονται σε δύο παλαιότερες υποθέσεις που σχετίζονται με το κλίμα: μια απόφαση γερμανικού δικαστηρίου τον Μάιο του 2020 που ανέφερε ότι η χώρα δεν πέτυχε να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και μια απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, τον ίδιο μήνα, που επέβαλε στην ολλανδο-βρετανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, να περιορίσει τις εκπομπές της–η πρώτη φορά που μια ιδιωτική εταιρεία κρίνεται υπεύθυνη για τις επιπτώσεις ενεργειών της στο κλίμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Σερβία – Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης λιθίου από την RioTinto (Photo/Video)
Green |

Σερβία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης λιθίου από την RioTinto (Photo/Video)

Χιλιάδες πολίτες της Σερβίας σε 50 πόλεις απέκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση νομοσχεδίου που επιτρέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων γης για έργα και επενδύσεις που χαρακτηρίζονται εθνικής σημασίας

Σουηδία – «Πράσινη» ανάπτυξη στα όρια του Αρκτικού Κύκλου
Green |

Σουηδία: «Πράσινη» ανάπτυξη στα όρια του Αρκτικού Κύκλου

Στο βόρειο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας καταστρώνονται φιλόδοξα σχέδια και έργα, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ζητούμενο ωστόσο παραμένει η προσέλκυση εργαζομένων, υπό… πολικές συνθήκες