
Μεγάλες εταιρείες ρούχων και υποδημάτων μεταφέρουν την παραγωγή τους από την Κίνα και το Βιετνάμ σε χώρες που είναι πιο κοντά στα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά καταστήματα, λόγω της πανδημίας που ξανακάνει την εμφάνιση της και οδήγησε στο κλείσιμο των εργοστασίων για πολλές εβδομάδες.
Η εξέλιξη αυτή προστίθεται στην αύξηση του μεταφορικού κόστους αναγκάζοντας τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις παγκοσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τους κόμβους παραγωγής χαμηλού κόστους στην Ασία.
Πρόσφατο παράδειγμα είναι η διάσημη ισπανική εταιρεία λιανεμπορίου μόδας Mango, που εξήγησε στο Reuters, ότι επιταχύνει όλες τις απαραίτητες διαδιακασίες ώστε να αυξήσει την παραγωγή των προϊόντων της σε χώρες όπως είναι η Τουρκία, το Μαρόκο και η Πορτογαλία. Το 2019 η παραγωγή των περισσότερων προϊόντων της γινόταν στην Κίνα και στο Βιετνάμ. Η εταιρεία πλέον έχει στόχο το 2022 να επεκτείνει «σημαντικά» την παραγωγή των προϊόντων της στην Ευρώπη.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η αμερικανική εταιρεία υποδημάτων Steve Madden, που ανακοίνωσε ότι αποσύρει την παραγωγή της από το Βιετνάμ και μεταφέρει το 50% της παραγωγής από την Κίνα στη Βραζιλία και στο Μεξικό. Το ίδιο και Rubber – η εταιρεία που κατασκευάζει τα Crocs- μεταφέρει την παραγωγή σε χώρες όπως η Ινδονησία,το Μεξικό και η Βοσνία.
Που μετατοπίζεται η παραγωγή
Η Βουλγαρία, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, το Μαρόκο και η Τουρκία είναι μερικές από τις χώρες που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των παραγωγών ενδυμάτων και υποδημάτων, αν και η Κίνα συνεχίζει να παράγει μεγάλο μερίδιο ενδυμάτων για τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές αλυσίδες ρούχων.
«Βλέπουμε μεγάλη ανάπτυξη στη δραστηριότητα εμπορευματικών μεταφορών στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες … μεγάλη άνοδο στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία», δήλωσε ο Μπάρι Κόνλον, διευθύνων σύμβουλος της Overhaul, εταιρείας διαχείρισης κινδύνου στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Στην Τουρκία, οι εξαγωγές ένδυσης αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. δολάρια φέτος, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, λόγω της αύξησης των παραγγελιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ένδυσης και Ένδυσης Επιμελητηρίων της Τουρκίας. Το 2020, οι εξαγωγές ανήλθαν συνολικά στα 17 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, δερμάτων και υποδημάτων ανήλθαν σε 739,56 εκατ. μάρκα (436,65 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το πρώτο εξάμηνο του 2021, ξεπερνώντας ήδη τις συνολικές εξαγωγές του 2020.
«Πολλές εταιρείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός μας εταίρος, αναζητούν νέους προμηθευτές και νέες αλυσίδες εφοδιασμού στην αγορά των Βαλκανίων», δήλωσε ο καθηγητής Muris Pozderac, γραμματέας της ένωσης κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, δέρματος και υποδημάτων στη Βοσνία. & Ερζεγοβίνη.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα