Επιφυλακτικοί για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα, αλλά σαφώς πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές βελτίωσης της μεσοπρόθεσμα εμφανίζονται οι επενδυτές, σύμφωνα με το δείκτη οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτο Zew.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης που αποτυπώνει το επενδυτικό κλίμα αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση της γερμανικής οικονομίας υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, χάνοντας άλλες 9,1 μονάδες, στις 12,5, που είναι το χαμηλότερο σημείο του δείκτη εδώ και ένα πεντάμηνο. Κι αυτό διότι η αγορά φαίνεται να έχει αποδεχτεί πως το τρέχον τρίμηνο η οικονομία θα συνεχίσει να πιέζεται από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις ελλείψεις, αλλά και τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Όμως, πιο βασικό για τους αναλυτές είναι το γεγονός πως ο δείκτης προσδοκιών ανέβηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο και μάλιστα πολύ πάνω από το αναμενόμενο, αντανακλώντας την πεποίθηση της αγοράς πως τα προβλήματα θα αρχίσουν να καταλαγιάζουν σταδιακά από τις αρχές της νέας χρονιάς και μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης αυξήθηκε –αντί της προβλεπόμενης μείωσης του- κατά 9,7 μονάδες, στις 31,7 μονάδες.

Αναλυτές σχολιάζουν πως η αναβαθμισμένη αισιοδοξία πως τα προβλήματα σταδιακά θα ξεπεραστούν αποτυπώνεται και στην πορεία του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX «έπιασε» προ ημερών νέα επίπεδα ρεκόρ.

«Για το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως αναμένεται ανάκαμψη των ρυθμών ανάκαμψης και πτώση του πληθωρισμού τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρωζώνη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Zew, Άχιμ Βαμπάχ. Δεν είναι τυχαίο πως και ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε επίσης στις 25,9 μονάδες, έναντι 21 μονάδων τον περασμένο μήνα.

Σε σχόλιο του, ο κορυφαίος οικονομολόγος της DZ Bank, Μάικλ Χόλσταϊν συμφώνησε με τη θετική αυτή εκτίμηση υποστηρίζοντας πως ο όγκος των παραγγελιών που παραμένουν σε εκκρεμότητα στο βιομηχανικό τομέα θα κρατήσουν ζωντανή την πορεία ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας μετά και την ερχόμενη άνοιξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή