Τα ωμά αυγά και το Bloody Marys μπορεί να συγκαταλέγονται στις σύγχρονες… συνταγές αντιμετώπισης του λεγόμενου hangover, αλλά οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν μια εντελώς διαφορετική λύση που έρχεται από το μακρινό παρελθόν: Ένα χρυσό δαχτυλίδι διακοσμημένο με μοβ αμέθυστο.

Μετά από ανασκαφές στην πόλη Yavne, οι ειδικοί ανακάλυψαν το αρχαίο κόσμημα στην περιοχή που βρισκόταν το μεγαλύτερο γνωστό οινοποιείο της βυζαντινής εποχής, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Σε συνοδευτικό δελτίο τύπου, ο αρχαιολόγος Αμίρ Γκολάνι ανέφεραν ότι ο αμέθυστος μπορεί να φοριούνταν για να αποτρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

«Πολλά προτερήματα προσδίδονται σε αυτόν τον πολύτιμο λίθο, φέρεται να είπε ο Γκολάνι, «μαζί και αυτό της πρόληψης των παρενεργειών του ποτού, το λεγόμενο hangover».

Το δαχτυλίδι βρέθηκε μόλις 150 μέτρα μακριά από τα ερείπια μιας αποθήκης που περιείχε αμφορείς, που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κρασιού. Ο χώρος της ανασκαφής χρονολογείται περίπου στον 7ο αιώνα — γύρω στο τέλος της πρώιμης βυζαντινής περιόδου και στις αρχές της Πρώιμης Ισλαμικής περιόδου — αν και αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το δαχτυλίδι θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο παλιό.

«Τα χρυσά δαχτυλίδια με ένθετη πέτρα αμέθυστου είναι γνωστά στον ρωμαϊκό κόσμο και είναι πιθανό το εύρημα του δαχτυλιδιού να ανήκει στις ελίτ που ζούσαν στην πόλη ήδη από τον 3ο αιώνα μ.Χ.», ανέφερε το δελτίο τύπου.

Ο Γκολάνι είπε ότι ο αμέθυστος πιστεύεται ότι έχει πολλές άλλες «αρετές», ενώ υπάρχουν και θρησκευτικές αναφορές, καθώς για παράδειγμα αναφέρεται στη Βίβλο. Υπέθεσε επίσης ότι το δαχτυλίδι, που ζυγίζει 5,11 γραμμάρια, ανήκε σε ένα «εύπορο» άτομο.

«Η χρήση του κοσμήματος έδειχνε την ιδιότητα και τον πλούτο τους», πρόσθεσε. «Τέτοια δαχτυλίδια θα μπορούσαν να φορεθούν τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες».

Ο Έλι Χαντάντ, συν- διευθύνων της ανασκαφής, δήλωσε ότι το πολύτιμο εύρημα μπορεί να «ανήκε στον ιδιοκτήτη της υπέροχης αποθήκης (οινοποιείου), σε έναν εργοδηγό» ή σε έναν «άτυχο επισκέπτη, ο οποίος έπεσε και έχασε το δαχτυλίδι».

«Ήθελε αυτός που φορούσε το δαχτυλίδι να αποφύγει τη μέθη που έπινε πολύ κρασί;». φέρεται επίσης να είπε. «Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ».

Ο αμέθυστος δεν είναι η μόνη αρχαία θεραπεία του hangover που έχει πέσει σε δυσμένεια. Το 2015, μια αρχαία ελληνική θεραπεία ανακαλύφθηκε σε έναν πάπυρο 1.900 ετών, ο οποίος συνιστούσε σε όσους έκαναν υπερβολική κατανάλωση κρασιού να φορούν ένα περιδέραιο από φύλλα δάφνης ως «θεραπεία για τον πονοκέφαλο από μεθύσι», σύμφωνα με το Live Science. Και στην αρχαία Μεσοποταμία, καταγράφηκε ένας γιατρός που συνιστούσε ένα βάμμα από γλυκόριζα, πικροδάφνη, φασόλια, λάδι και κρασί στην περίπτωση που ένας «άνθρωπος έπινε δυνατό κρασί και το κεφάλι του πονούσε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus