Τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τα σταθεροποιήσει. Αυτό τονίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας απευθύνοντας προειδοποίηση προς τα κόμματα που βρίσκονται σε συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και τα οποία εξετάζουν μία περαιτέρω αύξηση του χρέους.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των δαπανών, έχοντας συμφωνήσει στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών επαφών να επιστρέψει η χώρα από το 2023 επιστροφή στα αυστηρά όρια του χρέους και να αποφευχθούν οι αυξήσεις φόρων.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία – Ανοίγματα Φιλελευθέρων προς τους Σοσιαλδημοκράτες 

Πηγές προσκείμενες στα κόμματα δήλωσαν στο Reuters ότι οι εκπρόσωποί τους συζητούσαν την αύξηση του ομοσπονδιακού δανεισμού το επόμενο έτος για να καταστεί εφικτή μία εφάπαξ ενίσχυση πολλών δισ. ευρώ του κρατικού ταμείουεπενδύσεων  για το κλίμα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως, προειδοποίησε κατά της δημοσιονομικής… γενναιοδωρίας τη Μπούντεσταγκ.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία – Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος από την ερχόμενη χρονιά

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Για να γίνουν τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα ξανά, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει τώρα», αναφέρει στην έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο, ποσθέτοντας: «Η αναμονή και η ελπίδα για καλύτερες οικονομικά εποχές δεν θα αρκούν για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Οι οικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης, οι προβλέψεις των οποίων δίνουν γραμμή για τη δημοσιονομική πολιτική της, αναθεώρησαν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε έκθεσή τους, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπουν ανάπτυξη 2,7% για το 2021 έναντι 3,1% που προέβλεπαν τον Μάρτιο, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και περιορισμών στην παραγωγική δυναμικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Βερολίνο «αντιμετωπίζει πληθώρα δημοσιονομικών προβλημάτων και προκλήσεων για τα οποία δεν έχουν βρεθεί ακόμη λύσεις», ανέφερε το Ελεγκτικό Συνέδριο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τη μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη γήρανση του πληθυσμού και τον κίνδυνο αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο Επίτροπος του Συνεδρίου για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης συνέστησε «πάγωμα των δαπανών, που απαιτεί τη χρηματοδότηση κάθε νέου μέτρου με τον αντίστοιχο τερματισμό άλλων μέτρων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή