Απέναντι σε πολλαπλές προκλήσεις βρίσκονται οι τράπεζες τροφίμων των ΗΠΑ. Από τη μια η αυξημένη ζήτηση που αντιμετωπίζουν από οικογένειες που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία, από την άλλη οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων ταυτόχρονα με τα  προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που πλήττει όλη τη χώρα.

Το αυξημένο κόστος και η περιορισμένη διαθεσιμότητα σημαίνει ότι ορισμένες οικογένειες μπορεί να λάβουν μικρότερες μερίδες ή να αντικατασταθούν βασικά προϊόντα για τον διατροφικό κώδικα των αμερικανών, όπως το φυστικοβούτυρο, το οποίο κοστίζει σχεδόν διπλάσιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, επισημαίνει το AP.

Πλησιάζοντας στις γιορτές, από ορισμένες τράπεζες τροφίμων εκφράζεται προβληματισμός ότι δεν θα έχουν αρκετά υλικά για τα γεύματα της Ημέρας των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Χαριστική βολή η πανδημία για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων

«Όταν αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων επιτείνεται η επισιτιστική ανασφάλεια», εξήγησε η Κέιτι Φιτζέραλντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Feeding America, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συντονίζει τις προσπάθειες περισσότερων από 200 τραπεζών τροφίμων σε όλη τη χώρα.

Οι τράπεζες τροφίμων που επεκτάθηκαν για να ανταποκριθούν στην άνευ προηγουμένου ζήτηση που προκάλεσε η πανδημία δεν θα είναι σε θέση να απορροφούν για πάντα το κόστος των τροφίμων που έχει αυξηθεί δύο έως τρεις φορές, τόνισε η ίδια.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων παραμένει η οικονομία

Οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα χαμηλότερα αποθέματα και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνέβαλαν στην αύξηση του κόστους για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις στις οποίες δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ βασίζονται για τη διατροφή τους. Η μεταφορά δωρεάν τροφίμων ακρίβυνε γιατί αυξήθηκαν τα έξοδα, ενώ  τα σημεία συμφόρησης σε εργοστάσια και λιμάνια δυσκολεύουν τη διάθεση προϊόντων.

Εάν μια τράπεζα τροφίμων πρέπει να μειώσει το μέγεθος μιας κονσέρβας τόνου ή να αντικαταστήσει τρόφιμα για να εξοικονομήσει χρήματα, ανταλλάξει με μικρότερα μεγέθη κονσερβοποιημένου τόνου ή να κάνει αντικαταστάσεις προκειμένου να αυξήσει τα δολάρια της, είπε ο Fitzgerald, είναι σαν «ύβρις» για το δράμα που ζει μια οικογένεια που αντιμετωπίζει ανασφάλεια, είπε χαρακτηριστικά η Κέιτι Φιτζέραλντ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τράπεζας τροφίμων του Όκλαντ, το κόστος των κονσερβοποιημένων φασολιών και ροδάκινων είναι αυξημένο σχεδόν κατά 9%, για τις κονσέρβες τόνου πάνω από 6%, μια συσκευασία κατεψυγμένου κοτόπουλου 5 λιβρών για γιορτινά τραπέζια αυξήθηκε κατά 13%. Το κόστος για το πληγούρι βρώμης έχει εκτιναχτεί κατά 17%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή