Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι του χρόνου να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Δίνοντας το στίγμα της συνάντησης, η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι στο επίκεντρο τέθηκαν «πιεστικά διεθνή ζητήματα», και συγκεκριμένα, η πανδημία, η κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωρίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η Ιρλανδία και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με το Brexit, καθώς και η στρατηγική των ΗΠΑ και της ΕΕ για τις υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η ίδια, «σήμερα στον Λευκό Οίκο είχα μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές. Συναντηθήκαμε στη σύνοδο της G20 στη Ρώμη, καθώς και στην COP26 στη Γλασκόβη. Εκεί, δρομολογήσαμε από κοινού διάφορες πρωτοβουλίες για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο και άλλα ζητήματα γεωπολιτικής.

»Σήμερα, λοιπόν, εστιάζουμε κυρίως σε πιεστικά διεθνή ζητήματα. Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, συζητήσαμε την πανδημία, για την οποία, παρά την πρόοδο του εμβολιασμού στις ΗΠΑ και την ΕΕ, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, ώστε να μην μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων. Και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. Γνωρίζουμε επίσης και είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μέχρι του χρόνου να έχει εμβολιαστεί το 70 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Συνεπώς έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε».

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν-φον ντερ Λάιεν – Κοινή δέσμευση στα βασικά γεωπολιτικά ζητήματα

Λευκορωσία

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία δεν αποτελεί μεταναστευτική κρίση, δήλωσε η κα φον ντερ Λάιεν, η οποία έκανε λόγο για πρόκληση κατά της ΕΕ στο σύνολό της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «εστιάσαμε στην κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Δεν πρόκειται για διμερές θέμα της Πολωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας. Πρόκειται για πρόκληση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Και δεν αποτελεί μεταναστευτική κρίση.

»Πρόκειται για την προσπάθεια ενός αυταρχικού καθεστώτος να αποσταθεροποιήσει τους δημοκρατικούς γείτονές του. Δεν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο της. Γνωρίζουμε αυτούς τους τρόπους συμπεριφοράς. Τους έχουμε συνηθίσει, αφού είδαμε προσπάθειες επηρεασμού των δημοκρατικών μας εκλογών. Είδαμε κυβερνοεπιθέσεις. Είδαμε διασπορά παραπληροφόρησης. Τώρα έχουμε αυτή την υβριδική επίθεση που εργαλειοποιεί μετανάστες στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Πρέπει να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας από αυτό το είδος κυνικού γεωπολιτικού παιχνιδιού ισχύος. Αυτό συζήτησα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στη συνάντησή μας στον Λευκό Οίκο.

»Η συζήτηση αυτή μας έφερε στο ζήτημα της Ουκρανίας. Συμφωνούμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και επίσης στηρίζουμε πλήρως την προσπάθεια της Ουκρανίας να εκσυγχρονίσει και να μετασχηματίσει την οικονομία της και να οικοδομήσει την ανθεκτικότητά της στον δρόμο που έχει επιλέξει».

Ιρλανδία

Ακόμη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησαν για την Ιρλανδία και τα προβλήματα που αναδύθηκαν από τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είναι πολύ σημαντικό να ισχύει η συμφωνία που επετεύχθη με το Πρωτόκολλο και τη Συμφωνία Αποχώρησης, διότι καθιστά δυνατή τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη νήσο της Ιρλανδίας. Γι’ αυτό, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε πρόθυμοι να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, όπως δείξαμε μέγιστη ευελιξία στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου, είναι όμως σημαντικό να τηρήσουμε τα όσα έχουμε συμφωνήσει και συνυπογράψει και να εργαστούμε σε αυτή τη βάση».

Τέλος, αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε σε σχέση με την πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης για τις υποδομές και την ευρωπαϊκή στρατηγική. Όπως δήλωσε η πρέοδρος τςη Κομισιόν, «οι πρωτοβουλίες “Build Back Better World” και “European Global Gateway” ενισχύουν η μία την άλλη. Γνωρίζουμε ότι στηριζόμαστε στις ίδιες αρχές. Και τώρα προσπαθούμε να εντοπίσουμε μαζί τα πλέον ελπιδοφόρα έργα στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε μέσω των κοινών μας πρωτοβουλιών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».