Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εάν ο πληθωρισμός επιστρέψει σταθερά στον επίσημο στόχο, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και Κεντρικός Τραπεζίτης της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Ο Χόλτσμαν θεωρείται εκ των βασικών «γερακιών» της ΕΚΤ μαζί με τον Γερμανό Βάιντμαν και τον Ολλανδό Κνοτ κι ένας εκ των υπέρμαχων των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Εκφράζοντας την πιο επιθετική προσέγγιση στους κόλπους της ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας, ο Χόλτσμαν επέμεινε ότι πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας ή APP, που εισήχθη το 2015, σχεδιάστηκε για να επαναφέρει την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 2%.

«Έτσι, η εξάλειψη της συνθήκης και επομένως το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε — ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού — να συμβεί τον Σεπτέμβριο ή στο τέλος του έτους», είπε σε εκδήλωση στο Λονδίνο.

Η θέση του Αυστριακού Τραπεζίτη φέρνει την απόσυρση των κινήτρων πολύ νωρίτερα χρονικά από ό,τι εκτιμούν οι αναλυτές, οι οποίοι να προβλέπουν ότι το εργαλείο αγοράς ομολόγων θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις

Η διατύπωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει τη κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ σε πέντε εβδομάδες, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, (ΡΕΡΡ) αλλά και για τα ελληνικά ομολόγα ειδικότερα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα σταματήσει άμεσα την αγορά ομολόγων από την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία.

Ενώ η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει σηματοδοτήσει ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της πανδημίας θα τελειώσουν όπως είχε προγραμματιστεί τον Μάρτιο, δεν υπάρχει συναίνεση για το τι θα συμβεί με το συμβατικό σχέδιο αγοράς ομολόγων της τράπεζας — επί του παρόντος με 20 δισεκατομμύρια ευρώ (23,1 δισεκατομμύρια δολάρια) το μήνα.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αγόραζε στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους ομόλογα αξίας 80 δισ. ευρώ μηνιαίως στο πλαίσιο του PEPP, ενώ για τον τέταρτο τρίμηνο έχει ανακοινώσει μείωση του ποσού αυτού χωρίς να αναφέρει πόσα θα αγοράζει. Στο πλαίσιο του APP, η ΕΚΤ αγοράζει και σήμερα ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ τον μήνα, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος, πιθανόν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ – Επιμένει σε μηδενικά επιτόκια – Τον Δεκέμβριο «κληρώνει» για τα ελληνικά ομόλογα

Στοίχημα πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ — υποτονικός τα χρόνια που ακολούθησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση — τρέχει με διπλάσιο επίπεδο από τον επίσημο μεσοπρόθεσμο στόχο.

Ο Χόλτσμαν, ο οποίος αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει πάνω από το 2% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, είπε ότι αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο συμβατικό σχέδιο αγοράς ομολόγων. Είναι επίσης ενάντια σε έναν άλλο γύρο στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης με στόχο να δελεάσουν τις τράπεζες να παρέχουν δάνεια στην πραγματική οικονομία.

«Οι αναλύσεις δεδομένων που έχουμε δείχνουν ότι τα πρόσθετα αποτελέσματα δανεισμού ήταν πολύ χαμηλά», είπε. «Δεν βλέπω κανένα λόγο για να συνεχιστεί αυτό — το οικονομικό αποτέλεσμα είναι χαμηλό».

Απαισιοδοξία για τον πληθωρισμό

«Ο πληθωρισμός είναι κάτω από το 2% στο τέλος του 2022 — Δεν θα στοιχημάτιζα πολλά χρήματα ότι θα συμβεί αυτό», δήλωσε ο Χόλτσμαν. Τα μοντέλα δείχνουν ότι το ποσοστό θα πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο το 2023 ή το 2024, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι κοινός τόπος για τους αναλυτές διεθνών επενδυτικών τραπεζών είναι πως μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022, θα υπάρξει μία ρύθμιση «γέφυρα», ώστε η ΕΚΤ να μπορεί να ελέγξει το κόστος δανεισμού και οι τοπικές ομολογιακές αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας και κυρίως της Ιταλίας και την Ελλάδας.

Για τη μεν Ιταλία, αναγκαίο είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει την ευελιξία στο ύψος των αγορών ομολόγων, για τη δε Ελλάδα, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα, η οποία δεν αναμένεται να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα ως το πρώτο διάστημα του 2023, κινδυνεύει να μείνει «ξεκρέμαστη», αφού δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP).

Μάλιστα αναφέρονται ενδεικτικά και νέα αρκτικόλεξα π.χ. «PTPP» ή και «PPPP» που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το «ΡΕΡP» που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης: Πώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή